S&P: Låga räntor ger stöd och stabilitet åt huspriser

Väldigt låga räntor ger starkt stöd åt en återhämtning eller stabilisering av huspriserna på de europeiska marknaderna, även i länder där kreditvillkoren är fortsatt strama och där hushållens skulder är höga.

Det uppger kreditvärderingsföretaget Standard & Poors i en rapport som presenterades i dag, enligt ett pressmeddelande.

I Storbritannien har en ultralätt penningpolitik gett stöd åt en återhämtning i spåren av nedgången under 2008-2009, där huspriserna sannolikt kommer att stiga starkt med sju procent i genomsnitt i år.

“Till och med i länder där huspriserna fortfarande faller visar marknaderna ändå anmärkningsvärd motståndskraft”, kommenterar S&P:s kreditanalytiker Sophia Tahiri.

“I Frankrike där ekonomin är svag och arbetslösheten ökar kontinuerligt räknar vi med att huspriserna kommer att falla med fyra procent i år. Därefter sker en stabilisering under de kommande två åren som ett resultat av den låga räntemiljön”, fortsätter Tahiri.

I Spanien och Italien väntas priserna sjunka långsammare i år än tidigare med nedgångar på två procent, för att därefter återgå till tillväxt under 2015-2016.

I alla andra större husmarknader i Europa förväntas stigande priser i år och att de kommer att ligga kvar i tillväxtläge 2015 och 2016.

“Med tanke på att arbetslösheten fortfarande är på höga nivåer och hushållens inkomster är under fortsatt press i de flesta europeiska länder, verkar väldigt låga räntor vara huvudanledningen till de två senaste årens spänstiga utveckling på marknaden”, kommenterar Sophia Tahiri.

Det gör marknaderna mycket sårbara för en plötslig ränteuppgång, även om det inte uppges vara S&P:s huvudscenario.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.