Så kan Trumps nya tullar slå mot svensk stålexport

USA återinför med omedelbar verkan tullar på stål och aluminium från Brasilien och Argentina, klargör president Donald Trump. Den svenska stålindustrins branschorganisation Jernkontoret ser risk för ökad konkurrens som kan hota svensk export till den viktiga europeiska marknaden.

Trump skriver på Twitter att Brasilien och Argentina genomfört ”en massiv devalvering” av sina valutor. Det slår mot amerikanska bönder, vars varor handlas i dollar och därför återinförs tullar på stål- och aluminium från Brasilien och Argentina, klargör presidenten.

Trump slår till med nya ståltullarUSA kommer återinföra stål- och aluminiumtullar på Brasilien och Argentina, skriver president Donald Trump på Twitter. Beslutet motiveras med ”en massiv devalvering” av ländernas valutor 

Mathias Ternell, handelspolitisk direktör på Jernkontoret, säger till TT att en stor del av det brasilianska och argentinska stålet i stället kan komma att hamna i Europa, vars marknad är mycket öppen.

– Det här är ytterligare stål som inte kommer in på den amerikanska marknaden. Någonstans måste det ta vägen och då finns alltid risk för att det omdirigeras till den europeiska marknaden.

Ungefär åtta procent av den svenska stålexporten går till USA, och det drabbades när Washington i fjol införde 25-procentiga tullar på stål och aluminium från EU.

”Oerhört viktigt”

Europa är en mycket tyngre marknad för svenskt stål än vad USA är och står för ungefär två tredjedelar av exporten, påpekar Ternell.

– Den är oerhört viktig, säger han.

Robert Bergqvist, chefsekonom på SEB, håller med om att det sydamerikanska stålet kan komma att söka sig till Europa.

– När det införs tullar så försöker varorna alltid hitta nya vägar, säger han till TT.

Bergqvist pekar på att Trump i nästa års val behöver stöd av väljare i USA:s jordbruksregioner och därför väljer också presidenten att motivera sitt beslut om tullar med omsorg om bönderna.

– Jag tror att det är ett viktigt skäl till hans utspel.

Skylla på Fed

Trump attackerade också återigen centralbanken Federal Reserve (Fed) för att inte tillräckligt ha skyddat dollarn, stimulerat ekonomin eller sänkt styrräntan.

Bergqvist understryker att Trump, för att vinna valet, behöver kunna uppvisa en stark ekonomi, stark arbetsmarknad och en i alla fall hyfsad utveckling på börsen.

Trumps attacker mot Fed är också ett sätt att försöka skaffa sig politisk livförsäkring om någon eller flera av dessa förutsättningar inte uppfylls, säger Robert Bergqvist.

– Om konjunkturen och den ekonomiska utvecklingen blir sämre kommer han enkelt att kunna skylla på centralbanken.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.