Så lönsam är klädhandeln

Klädbranschen håller på att stöpas om med e-handelns framfart. Affärsvärlden har synat sektorn.

Denna vecka har vi sammanställt en tabell med nyckeltal för 25 klädbolag. Inom den termen ryms dock flera olika typer av bolag. Det kan vara klassiska butikskedjor som H&M, varumärkesbolag som Björn Borg, varuhus som Stockmann eller internethandlare som Asos.

I en värld där försäljningen av kläder alltmer förskjuts från butiker till internet är frågan var vinnarna respektive förlorarna i branschen finns.

Butikskedjor och varuhus som huvudsakligen är distributionscentraler för externa varumärken är sannolikt mest utsatta. Kedjor som designar egna kläder, som H&M, borde ha bättre förutsättningar, särskilt de som också satsar på e-handel.

Mest opåverkade av utvecklingen är förmodligen varumärkesbolagen, vilka i högre grad kan anpassa sin distribution efter hur marknaden utvecklas. Enstaka egna butiker kan lyfta varumärket och en egen e-handelsbutik kan bidra till bättre marginaler.

I vår sammanställning är det tydligt att heta lyxvarumärken har den bästa lönsamheten. Hermès, Michael Kors och Coach har alla en rörelsemarginal kring 30 procent. Strax under 20 procent återfinns framgångsrika volymspelare som H&M, Inditex och Next.

Brittiska e-handlaren Asos uppvisar till skillnad från Kinneviks klädhandlare Zalando svarta siffror på sista raden. Men den förväntade rörelsemarginalen på blott 6,6 procent placerar bolaget i bottenskiktet i vår sammanställning. Där återfinns för övrigt även finska varuhuset Stockmann.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.