Så mycket stiger bostadspriserna

Genomsnittspriset för bostadsrätter i Sverige var upp med 1 procent under januari, beräknat som glidande medelvärde över tre månader.

För villor var priserna också upp med 1 procent, enligt månadsdata från Svensk Mäklarstatistik.

De senaste tre månaderna var bostadsrättspriserna oförändrade samtidigt som villapriserna var upp med 1 procent. Under de senaste tolv månaderna noterade bostadsrättspriserna en uppgång på 9 procent medan villapriserna också har stigit med 9 procent.

Under december var prisutvecklingen på tolv månaders sikt +9 procent för bostadsrätter och +9 procent för villor.

”Prisuppgångarna gör nu att bostadsrättspriserna nu ökat med 31 procent de senaste tre åren och villor med 18 procent”, kommenterar Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik.

Intresset för bostäder ligger på en ovanligt hög nivå för den här tiden på året. Förra veckan noterade Hemnet 2,2 miljoner unika besökare vilket var 13 procent högre än samma tidpunkt 2014. Samtidigt är utbudet av villor och bostadsrätter på historiskt låga nivåer, uppger Staffan Tell, pressansvarig på bostadssajten Hemnet.

Genomsnittspriset för hela landet för en bostadsrätt är 32.007 kronor per kvadratmeter medan medelpriset för en villa är 2.651.000 kronor.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.