Så ska börsfusket stoppas

Skärpt lagtext, snabbare utredningar och möjlighet för åklagare att frysa misstänkta personer tillgångar. Det är några av de åtgärder som måste till för att fler börsbrottslingar ska kunna fällas. Hjälp väntas i form av nya EU-regler som bland annat kommer ge Finansinspektionen dramtiskt utökade befogenheter.

”Vilda Västern” kallar finansmannen Mats Qviberg den svenska börsen för efter Instinets misstänkta kurskörning som sänkte Perbio Science kraftigt de sista minuterna av handeln i förra veckan.

Det är bara ett av oräkneliga fall där aktörer på börsen inte upplevs handla i enlighet med börsreglerna. Ett annat fall är Ericssons läcka inför förra rapporten. En liknande läcka skedde året dessförinnan.

De senaste tio åren har 344 fall av misstänkt insiderhandel eller kursmanipulation rapporterats från börsen till Finansinspektionen (FI). FI utredde 27 av dessa ärenden och i 7 fall blev det fällande dom. Fallet Pinkerton är det första i Sverige där de inblandade har dömts till fängelse, vilket är en fjäder i hatten för åklagaren Bo Skarinder.

Men en allmän uppfattning är att alltför få insiders fälls. Därför framställde idag fredag de tre instanser som bildar den kedja som ska fälla insiderbrottslingar förslag till hur fler ska kunna fällas i framtiden. Under ett seminarium framträdde åklagare Bo Skarinder på ekobrottsmyndigheten, Mats Wilhelmsson och Anders Ackebo på börsens marknadsövervakning och finansinspektionens generaldirektör Claes Norgren med sina synpunkter.

– Åklagaren vill ha rätt att, liksom i USA exempelvis, få frysa en misstänkts banktillgångar medan utredningen pågår.

– Lagtexten bör ändras. Idag är innebörsen i lagen att man för att fällas bevisligen ska ha drivit kursen och att aktionen ha varit ”ägnad” att driva upp aktiekursen. Istället bör det enligt Bo Skarinder stå att man har handlat på ett sätt som kan ”förväntas” öka kursen.

– Marknadsövervakaren Mats Wilhelmsson vill ha en åklagare till Finansinspektionen för att hjälpa till med granskningen av inkomna fall.

Dessutom anser alla tre att utredningarna och behandlingen i domstol måste gå snabbare. Idag kan en process ta ett par år.

FI räknar med att det förslag som nu ligger inom EU kan lösa åtminstone en del av de problem som finns med att fälla insiderbusarna. Förslaget, som beräknas kunna vara genomfört hösten 2003, alltså om 1,5 år, innebär bland annat att FI får ökade befogenheter.

”Jag räknar med att vi får ett större, och bredare ansvar för övervakningen när lagen har skrivits om. Vi får också dramatiskt utökade befogenheter, vi kommer att kunna utdöma böter till aktörer utan en lång utredningsperiod. Vi skulle med de reglerna ha kunnat gå på det värdepappersbolag som handlade ned kursen i Perbio så kraftigt i förra veckan och ge dem kraftiga sanktioner. Vi kommer också att få helt andra befogenheter att gå in och ställa frågor till företag. Idag kan vi exempelvis inte gå till Ericsson och fråga om läckan, det skulle vi rent hypotetiskt kunna göra med det här förslaget.”, säger Claes Norgren.

Dessutom kommer perspektivet för FI:s bevakning att vidgas från rent olagliga handlingar till vad som kan anses vara ”osunt beteende”. Norgren räknar med att FI kommer att stöpas om rejält när EU:s direktiv till ny lag införs i Sverige.

“EU:s mål är att det ska finnas ett enhetligt påföljdssystem inom EU, men det är oklart hur det blir”, säger Claes Norgren.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Envar Holding AB