Så ska Ericsson stoppa personalflykten
Ericsson har drabbats av att en mängd viktiga personer övergett bolaget med goda idéer i bagaget och startat eget. Det senaste exemplet är Lumentis som häromdagen fick 100 Mkr från Deutsche Bank för att utveckla affärsidén om optiska stadsnät. Andra bolag som bildats av Ericssonanställda är Qeyton som köptes av Cisco för 7,2 miljarder, Altitun som slukades av amerikanska ADC för 8,1 miljarder och Bluetail som köptes av Alteon för 1,4 miljarder.
För att försöka råda bot på strömhoppet har nu Ericsson tagit till flera olika grepp. Det senaste är att satsa på ett eget riskkapitalbolag som fångar upp och satsar på interna idéer. Det har funnits i flera år men i somras blev verksamheten ett eget bolag och heter numera Ericsson Business Inovation.
”Nu renodlar vi verksamheten och satsar hårdare på att ta tillvara de idéer som finns i Ericsson. Vi har redan märkt att människor väljer att stanna kvar istället för att hoppa av och starta egna företag. De som presenterar en idé som förverkligas får bli delägare i bolaget”, säger Bengt Larsson.
”Många tycker det är bra att deras idé får växa inom Ericsson-koncernen eftersom det finns ett stort tekniskt kunnande inom bolaget, liksom marknadskanaler i 140 länder och så har Ericsson även goda ledningskunskaper”, säger han.
Enligt Bengt Larsson har de Ericssonsanställdas intresse för att starta eget inom bolaget ökat markant. Bara under sex veckor i somras strömmade 90 nya idéer in. I dagsläget finns det ett 20-tal bolag inom förertaget. Tanken är att Ericsson Business Inovation inom ett år ska ha ett tiotal lokalkontor runt om i världen för att kunna fånga upp idéer inom Ericssonkoncernen.
Ett annat beprövat knep som Ericsson använder sig av för att behålla de anställda är att höja lönerna för de yrkesgrupper där det råder arbetsbrist. I snitt har de stigit med cirka 5 procent sedan i årsskiftet, vilket är något mer än för andra privatanställda i landet under samma period.
”Bristen är störst bland radiotekniker, systemfolk och IT-tekniker och det är de som står för de största löneökningarna”, säger Bo Lindgren, personalchef på Ericsson i Sverige.
En mindre del, 1 200 personer, av Ericssons anställda i Sverige omfattas dessutom av företagets optionsprogram. Det är i första hand chefer och nyckelpersoner. Det har utvidgats under året för att förhindra strömhoppet från Ericsson.
”Det kan vara tekniska experter och forskare som får den här sortens erbjudande. De är viktiga personer som vi gärna vill behålla. Satsningen är förhållandevis ny så vi har ännu inte märkt av någon effekt”, säger Bo Eriksson, koncernansvarig för kompsensationsfrågor.
Dessutom erbjuder Ericsson sedan flera år också ett bonussystem, men detta har bara under de senaste månaderna utvidgats och är i dag mer fördelaktigt och omfattar fler personer. I dag omfattas cirka 7 000 personer i Sverige av det mot bara cirka 4 000 personer för några år sedan. Den som omfattas av det kan få en bonus på mellan 10 och 40 procent av den fasta lönen, mot tidigare 10 och 30 procent för några år sedan.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.