Så vändes plus till minus på börsen
Klockan 10.25 var OMXS30 1,3 procent lägre till noteringen 628,1. Omsättningen uppgick till 1,9 miljarder kronor.
Börserna i New York återhämtade sig på tisdagskvällen efter måndagens fall sedan investerare börjat köpa nedtryckta finansaktier och ett sent lyft för biltillverkarna på förhoppningar om att deras åtgärdsplaner ska vara tillräckliga för att kongressen ska bevilja nödlån. Dow Jones stängde 3,3 procent upp. Den positiva stämningen på Wall Street spred sig senare till Asien under natten där Nikkei 225 steg 1,8 procent.
Terminerna för de tre ledande USA-indexen har dock försvagats successivt under morgonen och indikerar nedgångar på runt 1,5 procent när handeln i New York inleds i eftermiddag.
Banksektorn som vände kraftigt upp på tisdagen föll åter tillbaka. Swedbank A tappade 2,8 procent till 52:25 kronor, SHB A sjönk 2,1 procent 137:75 kronor, SEB A var 2,2 procent lägre till 66:75 kronor och Nordea backade 2,0 procent till 58:30 kronor.
Ericsson B handlades ned 1,4 procent till 55:50 kronor och Nokia backade 3,2 procent till 109:20 kronor. Tekniksektorn gick överlag svagt i Europahandeln efter att Infineon, Europas största halvledartillverkare, rapporterat en större förlust än väntat och aktien föll med 22 procent i Frankfurt.
Securitas B tappade 2,8 procent till 70:50 kronor. I dag är sista dagen för handel i aktien med rätt till utdelning av Loomis vilket bidrar till att öka volatiliteten.
– Många har en rätt så bra utveckling i sitt Securitasinnehav i år och ser Loomis som en risk. Osäkerheten för vad marknadens åsikt om Loomis blir och kring var konsensus ska hamna gör att man kanske inte vill äga det här, säger en analytiker.
En annan faktor som lyfts fram av analytiker är storleken på ett separat noterat Loomis. Bolagets börsvärde innebär att vissa ägare drar öronen åt sig och hellre säljer idag istället för att behålla och försöka sälja Loomis efter noteringen nästa vecka.
Trelleborg B som håller kapitalmarknadsdag på onsdagen var oförändrad till 41 kronor. Analytiker som Nyhetsbyrån Direkt talat med säger att vid sidan av den sargade industri- och fordonskonjunkturen ligger bolagets ansträngda balansräkning högst på aktualitetsagendan.
Även SSAB A klarade sig bättre än marknaden i övrigt genom att vara 0,4 procent ned till 60:75 kronor. Goldman Sachs har sänkt riktkursen för SSAB till 91 kronor från tidigare 132 kronor. Men investmentbanken ligger därmed ändå en bit över senast betalkurs och rekommendationen köp upprepades.
Autoliv var oförändrad till 152:50 kronor och Haldex handlades ned med måttliga 0,7 procent till 27:60 kronor. Representanthusets talman Nancy Pelosi sade vid en presskonferens på tisdagen att en konkurs för de någon av de stora amerikanska biltillverkarna inte något alternativ.
Enligt en artikel i onsdagens upplaga av Dagens Industri riskerar Autoliv att förlora stora pengar om GM, Ford och Chrysler går i konkurs. Sammantaget har Autoliv kundfordringar på 1,2 miljarder kronor till de tre biljättarna.
Chrysler, General Motors och Ford presenterade på tisdagen sina planer för kongressen. Uppgifterna indikerar att både Chrysler och General Motors kan gå i konkurs före slutet av december om de inte får nödlån från regeringen. Totalt söker biltillverkarna stöd på 34 miljarder dollar.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.