Så väntas Norges Bank agera på torsdag

Samtliga sju ekonomer tror att den norska räntan lämnas oförändrad, och flera tror samtidigt att räntebanan kommer att justeras ned något.

En enig analytikerkår räknar med att Norges Bank håller styrräntan oförändrad på 1,50 procent den 19 december.

Det skriver TDN Direkt.

Styrräntan höjdes med 25 punkter till 1,50 procent vid policymötet i september, för att därefter lämnas oförändrad i oktober. Norges Bank konstaterade då att ekonomin utvecklats ungefär som väntat. Global osäkerhet kvarstår samtidigt som den svaga kronan kan dra upp inflationen, och direktionen såg det som mest sannolikt att styrräntan skulle vara kvar på nuvarande nivå den närmaste tiden.

Räntebanan drogs ned men pekade ändå svagt uppåt under 2020, med en sannolikhet på 40 procent för en höjning.

Erica Blomgren på SEB konstaterar att det är en hög tröskel för Norges Bank både för att höja och sänka räntan. De väntas hålla oförändrat nu och under hela 2020, och räntebanan dras ned.

“Vi förväntar oss att svagare tillväxtutsikter kommer att berättiga en nedjustering av räntebanan i den kommande penningpolitiska rapporten”, säger hon.

Totalt tror de att räntebanan dras ned 8 punkter för 2020, 5 punkter för 2021 och 3 för 2022.

Nordea tror att Norges Bank bara gör en liten nedrevidering av räntebanan, och behåller en lite större sannolikhet för att räntan höjs än sänks framöver.

DNB Markets såg tidigare en sannolikhet på över 50 procent att Norges Bank skulle ha höjt räntan i mitten på nästa år, men har ändrat sig och ser nu oförändrad ränta under 2020. Bakom detta ligger BNP- och inflationsutfall samt en dämpning i den regionala nätverksrapporten.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här