Säkerhetsexpert: Ukrainakonflikten kan skapa inflationskaos

Rysslands motsanktioner kan driva upp priserna på viktiga råvaror och insatsvaror, säger säkerhetsexperten Johan Wiktorin i Trading Direkt.
Ukraina
Foto: AP Photo/Vadim Zamirovsky/TT

Säkerhetsexperten Johan Wiktorin, VD för säkerhetskonsultfirman INTIL Group, säger i en intervju med Trading Direkt på fredagen att de ryska motsanktionerna ytterligare kan driva upp den redan höga inflationen.

Genom kontrasanktionerna kan exporten av konstgödsel styras om ytterligare, menar han.

”Det innebär att länder som Brasilien exempelvis kanske inte får den konstgödsel som landet behöver, vilket driver matpriser i hela världen – inflation. Det i sin tur kan leda till social oro likt den vi såg i Nordafrika under 2011”, säger han i intervjun.

Priset på såväl urea som naturgas, som båda används i framställningen av konstgödsel, har redan stigit. Även exporten av palladium och titan, som används i bland annat kopparframställning, kan påverkas av konflikten och sanktionerna. Johan Wiktorin menar att detta kan driva inflationen och ”i värsta fall utlösa en kaosliknande situation i delar av världen som Mellanöstern, Nordafrika och kanske också Sydamerika”.

Du hittar både valutor och råvarors utveckling på Affärsvärldens sida Börsen idag.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Carnegie Fonder
Annons från VECKANS FÖRETAG
Annons från Invesco