Säkrast att säkra vinsten
Rapporten för det tredje kvartalet var stark i flera avseenden och fick aktien att lyfta 9 procent på rapportdagen i början av november. Överraskade positivt gjorde bland annat den organiska tillväxten vid 4 procent. Starkast var utvecklingen i Latinamerika följt av Nordamerika, medan Europa var fortsatt svagt. Vid sidan av omsättning och resultat över förväntan handlade mycket om att en hel del osäkerhet som legat som en våt filt över aktien det senaste året skingrades.
Dels har ett avtal nåtts med facken på den problemtyngda spanska marknaden om löneökningar på bara 0,5 procent i år, vilket är en lägre nivå än vad många befarat. Dels har ledningen lyckats väl med att omförhandla kontrakt i USA som tar hänsyn till den hälsovårdsreform som trädde i kraft vid årsskiftet. 80 procent av bolagets kunder har accepterat en prishöjning eller en billigare lösning med högre andel teknologiska säkerhetslösningar. För de kontrakt där omförhandlingen inte lyckats ser kostnadsökningen dessutom ut att bli 4–5 procent, att jämföra med en tidigare uppskattning på 8–10 procent. Sammantaget innebär detta att den kostnadsinflation och marginalpress som många befarat inför innevarande år inte längre ett lika stort hot. Till detta ska dessutom adderas en dos valutamedvind. Denna positiva utveckling till trots är läge att ta hem vinsten.
Först och främst för att värderingen tycks ha rusat iväg lite väl snabbt. P/e-talet på konsensusprognoserna ligger på över 15 för 2015, vilket kan jämföras med ett historiskt medelvärde på drygt 12. Analytikerna fortsätter att avsky aktien (1 köp, 6 avvakta och 7 sälj hos SME Direkt), men investerarna delar uppenbarligen inte den synen. Efter kursuppgången är vi inne på att det är säkrast att ta rygg på analytikerna. Man måste vara bra mycket mer optimistisk än konsensus för att kunna kalla aktien billig. Samtidigt har direktavkastningen fallit ner till 3,3 procent, en nivå som inte direkt får det att vattnas i munnen på kupongklipparna. Vid sidan av värderingen finns det risker i Securitas som vid nuvarande värdering riskerar att ställa till det.
I grunden levererar Securitas enkla tjänster på i huvudsak mogna marknader där konkurrensen är stenhård. Securitas historiskt stabila lönsamhet är i ljuset av detta imponerande. Framöver måste dock ledningen med vd Alf Göransson i spetsen, utöver svaga tillväxtutsikter i främst Europa, dessutom hantera en verklighet där tekniska lösningar i allt högre utsträckning kommer att ersätta traditionella bevakningstjänster. Rätt hanterat kan Securitas tjäna på detta, men risken för ökad konkurrens med prispress och förlorade marknadsandelar måste beaktas.
Utvecklingen hittills indikerar dessutom att Securitas transformation går för långsamt. Ledningens mål om att säkerhetslösningar och teknologi ska öka sin andel av försäljningen från 6 till 18 procent från 2012 till slutet av 2015 kommer knappast att nås. Vid slutet av tredje kvartalet i fjol var andelen bara uppe i 9,5 procent.
Förväntningarna på Securitas har skruvats upp de senaste månaderna. Det är inte helt oförtjänt, men aktien stigit så mycket att uppsidan inte längre ter sig lockande i förhållande till riskerna. Dags att stiga av.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.