Sälj fullvärderad verkstad

Verkstadspärlan är i fin form. Men bolaget verkar missa ett av koncernens viktigaste mål – att växa genom förvärv.

Lundaföretaget Alfa Laval brukar inte göra ägarna besvikna. Under de 17 år som bolaget handlats vid Stockholmsbörsen kan den som köpte aktier i samband med börsnoteringen glädjas åt en genomsnittlig kursökning på 16 procent per år.

Ett påtagligt undantag finns i kursgrafen för åren 2014 till 2016. Det var år när andra verkstadsjättar satte fart uppåt. Bolag som Atlas Copco steg 47 procent och Volvo lyfte 26 procent. Under samma period föll Alfa Laval tillbaka 8 procent. Varför kan läsas här.

Alva Laval var tidigare en förvärvsmaskin, men bolaget har under de senaste åren lagt om kursen. Förvärven har upphört. I stället har de senaste årens goda vinster använts till att betala tillbaka på banklånen.

Enligt vad ledningen, med vd Tom Erixon i spetsen, tidigare förklarat är Alfa Laval öppet för nya företagsköp inom snart sagt alla områden. Men en sådan affär ska aktie­ägarna inte hoppas för mycket på. Aktien har stigit 18 procent hittills i år och Alfa Laval-aktien handlas nu i början av november nära rekordnivåerna från i somras.

Kan aktien stiga ytterligare? Affärsvärlden tror inte det. En ny storaffär är av allt att döma redan inräknad i kursen. Aktien handlas till multiplar (p/e-tal) kring 21 och 19 för vinsterna i år och nästa år. Det är i nivå med andra premiumvärderade verkstadsbolag och i nivå med bolagets historiska värdering.

Den som äger aktier gör klokt i att behålla dem, men övriga kan troligen invänta ett bättre ingångsläge.

Detta är en sammanfattning av Fullvärderad verkstad.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.