Sälj verkstadstung väska

ANALYS Industrivärden vill ta långsiktigt industriellt ansvar i sina storbolag. Hedervärt, men det kan dröja länge innan tänket eventuellt ger mervärde till avkastningen snarare än bromsar. Nu är det återigen säljläge på låg rabatt och stor cyklisk nedsida.

SÄLJ Senast Affärsvärlden besökte Handelsbankssfärens maktcenter Industrivärden för ett ettårigt aktieråd var i maj för två år sedan. Investmentbolaget hade 12 månader senare underpresterat en i princip stillastående Stockholmsbörs med ungefär 8 procentenheter.

Under tioårsperioden fram till senaste halvårsskiftet har substansen nu vuxit ungefär 2 procentenheter mer per år än vad Stockholmsbörsen avkastat. Justerat för 1) belånad, 2) cyklisk portfölj som 3) var rejält nedpressad för tio år sedan, är det ingen förvaltarprestation att hänga i julgranen sett till risk.

Viktas säljsideanalytikernas konsensusestimat, från Factset, i innehaven efter Industrivärdens ägande så väntas portföljens implicita rörelseresultat öka tvåsiffrigt i år för att tvärbromsa till nolltillväxt 2020. Det vore en ovanligt skonsam och mjuk konjunkturinbromsning, givet att ungefär halva portföljvärdet är riktigt cykliskt (Sandvik, Volvo, SCA och SSAB) eller åtminstone halvcykliskt (Skanska). På aktuell substansrabatt, som Affärsvärlden skattar till låga 6 procent, erbjuder börsen Industrivärden-portföljen implicit till p/e 13 respektive 12 på årets och nästa års konsensus.

Vid en viss punkt blir konjunkturnedgång förstås rätt inprisad i aktierna och – i viss mån – dämpas värderingsfallhöjden av ultralåga räntor. Konjunkturen är än så länge dock definitivt en estimatrisk på nedsidan. I det här numrets Veckans data-sektion blinkar cykliska varningssignaler två tunga Industrivärden-pjäser…

Det här är en sammanfattning av aktierådet Lite snack – (för) mycket verkstad. Prenumeranter kan logga in och läsa hela analysen här.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.