Sämst i landet på att starta nya företag

Grästorp och Kil är sämst i Sverige på att få fram nya företag, visar ny statistik från Institutet för tillväxtpolitiska studier, ITPS. Här grundas mindre än hälften så många företag som i landet i genomsnitt. Nu utlovas skärpning från bägge kommunerna.

ITPS senaste rankning av nyföretagandet i svenska kommuner (första halvåret 2007) visar att Vaxholm utanför Stockholm och Borgholm på Öland är överlägset bäst i landet.

Där grundades ungefär fyra gånger så många företag som i de sämsta kommunerna: Kil, vid södra Vänern, och Grästorp, en mil från Karlstad.

I Grästorp grundades 1,9 företag, och i Kil 1,3 företag, per 1 000 invånare. Genomsnittet för hela landet ligger på knappt fem företag. För att försöka vända utvecklingen har bägge kommunerna anställt var sin näringslivsansvarig. I Grästorp är det Per Lundahl som fått uppdraget att vända utvecklingen.

– Man hade nog kunnat fundera både en och två gånger innan man tog det här jobbet. Det här med det låga nyföretagandet har naturligtvis varit ett problem, säger han.

Placeringen, näst sämst i Sverige, beror på att kommunen varit dålig på att samordna och utnyttja de resurser som faktiskt finns inom kommunen, menar han. Men nu ska det bli ändring på det.

– Det ska bli dramatiska förändringar.

Efter ett halvår på jobbet är Per Lundahl optimistisk.

– Ja, för när jag tittar på vad som är på gång att startas upp så ser det bra ut.

Men det saknas inte utmaningar. Inte minst den höga arbetslösheten bland ungdomar tyder på att ett ökat stöd för egenföretagare skulle kunna få fler att stanna kvar i kommunen. Bland kvinnor mellan 18 och 24 år är arbetslösheten 14 procent, att jämföra med rikssnittet som ligger på sju procent. En annan utmaning på arbetsmarknaden är den nyligen offentliggjorda nedläggningen av Metsos fabrik i Grästorp.

Enligt Per Lundahl är kommunledningen medveten om att förutsättningarna för nyföretagande måste förbättras. Han pekar på flera nyheter. Bland annat ska kommunen bli bättre på att fånga upp hugade företagare och lotsa dem rätt.

– Vi måste riva ner gamla barriärer, Grästorp har tidigare ansetts höra till gamla Skaraborg, men nu vill vi ha mer med Göteborgsregionen att göra, det är mer av en tillväxtregion.

Dessutom satsar kommunen på information till barn och ungdomar.
– Det handlar om allt från grundskolan till högskolan. Vi vill promota nyföretagandet, visa både på vikten av att det startas nya företag i kommunen och att det är en möjlighet att förverkliga sina drömmar.

I Kil heter kommunens näringslivsansvarige Jonas Andersson. Han har hunnit jobba ett par månader och suckar högt över nyföretagarstatistiken som rankar Kil som allra sämst i landet.
– Det är ingen rolig läsning, säger han.

– Men det känns som något av en paradox. För kommunen har faktiskt flest företag i länet, sett till antalet invånare. Framför allt har vi väldigt starka verkstadsföretag.

Ändå är det starkt fokus på att förbättra förutsättningarna för att starta nya företag i kommunen, understryker Jonas Andersson. Efter en lång tid av passivitet har kommunen bland annat startat tre nya forum för möten mellan företagare och kommunens politiker och tjänstemän. Dessutom ska personer från kommunen åka ut och hälsa på företagen för att lära mer om deras behov.

– Det har varit dålig stöttning från kommunens sida. Kommunen har inte lyssnat på företagarna. Det ändrar vi på nu. Så vi är definitivt aktiva på området men resultatet har inte kommit ännu, säger Jonas Andersson.

_________________________________________________________

DE 20 SÄMSTA
Antal nystartade företag under första halvåret 2007 per 1 000 invånare mellan 16 och 64:

Kil 1,3
Grästorp 1,9
Timrå 2,2
Ockelbo 2,4
Töreboda 2,4
Lindesberg 2,5
Säter 2,5
Hallstahammar 2,6
Gällivare 2,6
Olofström 2,6
Burlöv 2,6
Vännäs 2,8
Tranås 2,8
Karlskoga 2,8
Ljungby 2,9
Vänersborg 2,9
Skellefteå 2,9
Oskarshamn 3,0
Sölvesborg 3,0
Sandviken 3,0

Källa: iTPS.

DE 20 BÄSTA
Antal nystartade företag under första halvåret 2007 per 1 000 invånare mellan 16 och 64:

Vaxholm 8,4
Borgholm 7,9
Stockholm 7,5
Hällefors 7,3
Sjöbo 7,3
Danderyd 7,1
Solna 7,0
Jokkmokk 7,0
Nacka 6,8
Håbo 6,8
Tomelilla 6,8
Skinnskatteberg 6,8
Ystad 6,7
Vellinge 6,6
Norrtälje 6,4
Strömstad 6,4
Staffanstorp 6,2
Nordanstig 6,2
Båstad 6,1
Norsjö 6,1

Källa: iTPS.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från AMF
Annons från Envar Holding AB