”Sanning har blivit urvattnad”

Hur ser världen ut efter Corona? Bokpodden gästas av en Sveriges bästa förvaltare som läser tio lärdomar om hur pandemin formar framtiden från en av världens bästa journalister.
”Sanning har blivit urvattnad” - Bild-Bokpodden-046-Erik-Sprinchorn_-900
Erik Sprinchorn.

För jämnt ett år sedan var Tin Fonders medgrundare och aktieförvaltare Erik Sprinchorn gäst i Bokpodden. Nu är han tillbaka igen och har valt att läsa statsvetaren och CNN-programledaren Fareed Zakarias färska bok ”Ten Lessons for a Post-Pandemic World”.

Bokpodden avsnitt: 46.

Publiceras: Den 1 januari år 2021 kl 06.00

Veckans gäst:  Erik Sprinchorn, grundare och förvaltare, Tin Fonder.

Veckans bok: ”Ten Lessons for a Post-Pandemic World” av Fareed Zakaria.

Bokens utgivningsdatum: 6 oktober 2020.

Antal sidor: 320.

Programledare: Erika Eliasson, vvd på Lendify och Erik Wahlin, journalist.

Om podden: Bakom Bokpodden står Affärsvärlden och Lendify. Varannan fredag morgon publiceras ett nytt avsnitt, och finns att lyssna på Affarsvarlden.se och alla större poddplattformar inklusive Spotify och Apple.

Boken har tio kapitel, som var och ett behandlar en lärdom, eller möjligen lektion, om framtiden, som Zakaria menar att vi kan dra av hur världens ledare och länder hanterat Coronakrisen.

”Varje kapitel är värd en egen podcast”, säger Erik Sprinchorn i Bokpodden.

Några exempel på lektioner är ”What matters is not the quantity of government but the quality” (”Statens storlek är inte det viktiga, utan dess kvalitet”), ”Inequality will get worse” (”Ojämlikheten kommer att bli värre”) och ”Sometimes the greatest realists are the idealists” (”Ibland är idealisterna de främsta realisterna”).

”Zakaria är en liberal och globalist, och pratar mycket om den internationella liberala ordningen, som aldrig varit särskilt internationell eller särskilt liberal, och kanske inte särskilt ordnad heller.”

Återkommande tema i boken är populismens segertåg. Misstron mot experter avhandlas i ett kapitel (”People should listen to the experts – and experts should listen to the people”), där Zakaria visar hur förödande kunskapsföraktet varit för bekämpningen av pandemin och klimatkrisen, inte minst i Trumps USA.  Zakaria ser det som en reaktion på den maktlöshet människor känner i en värld som snabbt globaliseras och digitaliseras, med förödande resultat för många traditionella arbetarklassyrken. Samtidigt varnar författaren för att experterna har sig själva att skylla om de börjar uppfattar sig som en elit som är överställd vanliga människor.

Erik Sprinchorn påpekar att människor är extremt duktiga på avgöra om någon ljuger.

”Om då experterna inte säger hela sanningen eller bara sin sanning, som kanske inte alla håller med om, där har vi den epistemiska krisen”, säger han och syftar på det läran om kunskap, epistemologi.

”Sanning har blivit  urvattnad och alla får ha sin sanning, det hermeneutiska synsättet på världen.”

Det är tio relativt dystra lärdomar Fareed Zakaria drar i boken, men han är ändå förhållandevis positiv till framtiden. Det är också Erik Sprinchorn i Bokpodden, som där pekar på hur Coronavaccinen tagits fram på rekordtid, mycket snabbare än någon trodde i våras, vilket också kan göra att har potential att 2021 blir ett fantastiskt år vad gäller ekonomisk tillväxt.

”Vaccinen är den tredje våldsamma stimulansen för våra ekonomier framöver, tillsammans med centralbankernas penningpolitik och finanspolitiken.”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets
Annons från Invesco