SAS stiger på förhoppning om snabb lösning

Det var något stigande kurser på Stockholmsbörsen när den nya veckan inleddes på måndagen. Stöd kom från en stark avslutning i fredags på New Yorkbörsen samt en robust start på veckan i Asien.

Handeln var dämpad och omsättningen var relativt låg då många utländska aktiemarknader var helgstängda.

OMX fortsatte att handlas upp på tidningsuppgifter om att Dubaibörsen planerar ett konkurrerande bud på bolaget. AFV Generalindex var strax efter klockan 13 upp med 0,5 procent till 408 medan OMXS30-index steg med 0,5 procent till 1.275. Aktier för bleka 5,6 miljarder kronor bytte ägare.

Börsoperatören OMX fortsatte upp med 6 procent till 211,50 kronor. Nasdaqs bud på OMX kan komma att utmanas av Dubaibörsens ägare DIFC, skriver Sunday Times. Inga källor eller eventuell budnivå anges dock av tidningen.

OMX-aktien handlas nu över Nasdaqs budnivå som för tillfället ligger på cirka 207 kronor. Budet är ett kombinerat aktie- och kontantbud och har minskat något i värde sedan Nasdaq-aktien backat något under fredagens handel i New York.

Trädgårdsproduktstillverkaren Husqvarnas A-aktie steg 1,6 procent till 112 kronor. Storägaren Investor har netto ökat sitt innehav i bolaet den senaste tiden och äger nu 12,3 procent av kapitalet och 20,0 procent av rösterna i Husqvarna. Tidigare innehav motsvarade 11,9 procent av kapitalet och 17,3 procent av rösterna.

Svårigheterna för flygbolaget SAS fortsatte på måndagen. Trafiken i Sverige ställdes återigen in efter att ingen lösning nåtts i den pågående strejken mellan bolaget och den svenska kabinpersonalen. Aktien rekylerade dock upp 1,6 procent till 156 kronor på förhoppning om en snabb lösning.

Metallpriserna utvecklades positivt i Asien under natten och stålbolagen sällade sig till vinnarna. I Stockholm avancerade SSAB med 2 procent till 251,50 kronor. Gruvbolagen Boliden och Lundin Mining höjdes med 0,2 respektive 0,6 procent till 145,25 och 81,50 kronor.

Bland övriga storbolag på Large Caplistan avancerade Ericsson med 0,2 procent till 26,35 kronor och TeliaSonera med 1 procent till 51 kronor. H&M var mest omsatt och aktien gick mot strömmen genom att backa med 0,2 procent till 442 kronor.

Försvarsföretaget SAAB noterades 0,3 procent lägre vid 182,50 kronor. Bolaget har tvingats omförhandla ett gammalt övervakningskontrakt med Pakistan. Ordervärdet minskar med drygt 1,3 miljarder kronor men har ingen påverkan på årets vinst eller omsättning.

Prospekteringsbolaget Scan Minings produktionsstopp vid Blaikenverket blev längre än planerat. Med anledning av det utreds nu olika möjligheter för att stärka den ekonomiska ställningen. Utökade krediter, nyemission och försäljning av verksamhet är olika alternativ, säger IR-ansvarige Per Olsson till Nyhetsbyrån SIX. Aktien rasade 11,2 procent till 9,50 kronor.

Friluftskoncernen Fenix Outdoor kilade iväg 7,1 procent till 68 kronor efter att Daens Industri köprekommenderat aktien. Tidningen bedömer att bolaget gynnas av den starka konjunkturen och att aktien har en lägre värdering än konkurrenterna.

Bredbandsbolaget Labs2 försvann rakt ner i källaren efter att bolaget släppt en svag rapport för det första kvartalet. Bolaget vände en vinst på knappt fem miljoner kronor förra året till en förlust i år. Aktien föll 10,5 procent till 51 öre.

Blodanalysföretaget Cellavision fick en bra premiär när aktien premiärnoterades på First North. Aktien steg med 60 procent till 13,60 kronor.

Nyhetsbyrån SIX

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.