SBAB: Boräntorna har sannolikt nått botten

Riksbanken slog till och gjorde styrräntan ännu mer negativ och det går inte att utesluta ytterligare stimulanser, men boräntorna har dock sannolikt nått botten. Det uppger SBAB:s chefsekonom Tor Borg i Boräntenytt.

”En ihållande låg inflation
gör dock att vi justerar ned prognosen för hur snabbt räntorna kommer att stiga framöver. Det gör att det i dagsläget väger helt jämnt i valet mellan rörlig och bunden boränta”, fortsätter han.

SBAB gör fortfarande bedömningen
att boräntorna sannolikt är på eller nära någon sorts bottennivå. Ytterligare stimulanser från Riksbanken eller internationella räntenedgångar lär knappast slå igenom i boräntorna, då stigande riskpremier på räntemarknaden lär motverka dessa effekter, resonerar banken.

Som tidigare räknar vi också med
att det fortsätter komma regelskärpningar kring bankernas kapitaltäckning, finansiering och riskhantering som sannolikt kommer att fördyra finansieringen av bolån och bidra till att långsiktigt pressa bolåneräntorna uppåt.

Riksbanken räknar med att börja
höja styrräntan under det första halvåret 2017, men SBAB tror det tidigast blir aktuellt i slutet av det året.

”Kortsiktigt tror vi också
att det inte går att utesluta vare sig ytterligare räntesänkningar, utökade obligationsköp, valutainterventioner eller andra åtgärder”, konkluderar Tor Borg.

SBAB har följande prognos över bolåneräntorna:

 

18/2-16  

jun-16   

dec-16   

jun-17 

dec-17  

dec-18

3 mån   

1,69     

1,70     

1,70     

1,70   

1,90    

2,70

2 år    

1,72     

1,75     

1,75     

1,90   

2,20    

3,30

5 år    

2,44     

2,45     

2,45     

2,70   

3,20    

4,40

 

 OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.