SBAB ser tecken på bobubbla

Uppdrivna förväntningar på framtida prisökningar kan vara ett tecken på en överhettad bostadsmarknad, uppger den statliga bolåneaktören SBAB som varje kvartal genomför en undersökning bland mäklare.

Enligt den mätning som gjorts i samband med SBAB:S Mäklarbarometer ligger mäklarnas långsiktiga prisförväntningar i överkant av vad som är rimligt. Det indikerar att riskerna har ökat, uppger SBAB.

”Mäklarna har en rätt optimistisk syn på bostadsprisernas utveckling. I genomsnitt väntas priserna öka med omkring fem procent per år under de kommande fem åren. Även om detta är en inbromsning jämfört med de senaste fem årens utveckling så är det en ökningstakt som ligger väl över vad andra priser, löner och inkomster kan tänkas öka”, skriver SBAB i ett pressmeddelande.

Förväntningarna kanske kan tyckas vara blygsamma, givet de senaste årens våldsamma prisuppgångar, men de ligger de definitivt i överkant av vad som får bedömas som rimligt, anser Tor Borg, chefsekonom för SBAB. Varningsljuset blinkar kanske inte rött ännu, men det är absolut inte grönt heller, säger han.

220 mäklare i Storstockholm, Storgöteborg och Stormalmö har svarat på enkäten denna gång.

 

 OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.