SCA-chefens hustrus exklusiva inredningsuppdrag

Förre SCA-chefen Jan Johanssons hustru hade i uppdrag att hjälpa till med inredningen i den påkostade jaktanläggningen Henvålen. Det framgår av Svante Forsbergs och Johan Muncks granskningsrapport om SCA:s kontroversiella jakt- och flygvanor.

Skogs- och konsumentvarubolaget SCA:s förre vd Jan Johanssons hustru spelade en roll i inredningsuppdraget av den påkostade jakt- och konferensanläggningen i Henvålen, en anläggning som rustats upp för 225 miljoner kronor, varav SCA:s del är 145 miljoner kronor.

Enligt den granskning som gjorts av auktoriserade revisorn Svante Forsberg, Deloitte, och förre justitierådet Johan Munck var hustruns roll att ge anvisningar och hjälpa till med inredningens planering.

En inredningsarkitekt hade flugits upp till Henvålen och “Därvid följde Jan Johanssons hustru /…/ med för att ge anvisningar och hjälpa till med inredningens planering”, skriver granskarna som inte ser någon anledning att ifrågasätta att hustrun gjort arbete till nytta för SCA. Enligt rapporten har hustrun inte fått betalt för sitt arbete.

Granskarna konstaterar att denna lösning är okonventionell men att den inte ger anledning till kritik.

Utredarna riktar däremot kritik mot SCA för de höga utgifterna som lagts på representationsjakter i bland annat Henvålen till följd av att affärsflyg används.

Ingen av onsdagens båda rapporter, utöver Forsberg/Muncks också en PwC-granskning av auktoriserade revisorn Peter Clemedtson, berörde emellertid de årliga exklusiva SCA-arrangerade vildsvinsjakter i Tyskland som Svenska Dagbladet rapporterade om tidigare i veckan:

-Vi har avgränsat oss, sade Svante Forsberg på onsdagens presskonferens och hänvisade till att utredarna måste sätta avgränsningar eftersom de annars inte hade hunnit bli klara till bolagsstämman som ska hållas nästa vecka.

I rapportens avsnitt om uppdragets omfattning framgår att granskningen skulle omfatta jakt men inget sägs om att granskningen är avgränsad till jakt i svenska skogar.

Granskarna konstaterar också att ett överutnyttjande av affärsflyget har ägt rum under den förra SCA-ledningen men att bolagets flygpolicy trots allt har hållits.

De 862 flygningar som SCA har gjort under femårsperioden 2010-2014 har kostat SCA 325 miljoner. Vanligaste destination, efter Bromma, är Östersund som är den flygplats som ligger närmast Henvålen, med 91 landningar.

SCA får också kritik för att rutinerna för att ta betalt av medföljande anhöriga resenärer inte fungerat.

– Rutinerna för fakturering av resor, främst medföljande, har inte fungerat tillfredsställande under den tid som vår granskning omfattar, sade Svante Forsberg.

På onsdagens presskonferens berördes också tidigare medieuppgifter om att SCA:s affärsflyg skulle ha använts för att hämta styrelseordförandens kvarglömda plånbok. Någon sådan resa har granskarna inte kunnat hitta trots att de intervjuat både piloter och passagerare. Däremot har en av piloterna berättat att han vid ett tillfälle, när Sverker Martin-Löf följde med planet, blev ombedd av denne att kontrollera om han hade glömt plånboken i sin bil som stod parkerad på flygplatsen i Bromma.

 

 

nullnullOBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.