Scania: Svagare efterfrågeläge

Lastbilstillverkaren Scanias orderingång under det tredje kvartalet sjönk med 11 procent till 17.792 enheter.

Nettoomsättningen steg 13 procent till 36,5 miljarder kronor (32,4) och rörelseresultatet ökade till 4,4 miljarder (3,2). Rörelsemarginalen förbättrades till 12,2 procent (9,9).

Efterfrågeläget är nu svagare än tidigare, kommenterar vd Henrik Henriksson.

”Efterfrågan på lastbilar i Europa har mattats av då det råder en osäkerhet hos våra kunder kring marknadsutvecklingen. I Latinamerika fortsätter återhämtningen men i en långsam takt. Osäkerheten relaterad till global handel fortsätter att påverka orderingången i Asien och Eurasien negativt”, skriver han i rapporten.

Scanias globala produktionssystem anpassas löpande till efterfrågeläget, vilket innebär att bolaget successivt måste anpassa bemanningen.

”Vi ser även över de konsulttjänster som tillsatts för en rad projekt”, skriver vd:n.

Scania ingår i Traton-koncernen som publicerade sin rapport på måndagsmorgonen.

Lastbilsjätten Traton spår tufft marknadsklimat 2020Lastbilskoncernen Traton, där Scania och MAN ingår, bekräftar målen för 2019 men räknar med ett mycket tuffare marknadsklimat 2020, framför allt i Europa. OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.