Stockholmsbörsen
SEB: Stockholmsbörsen är en av de sämsta i världen i år – men ändå högt värderad
Det generella risktagandet bland placerare är nu rejält lägre än vid årsskiftet och investerarna har anpassat sig till de försämrade förutsättningarna som nu råder, skriver storbanken i sin Investment Outlook.
“Huruvida det är tillräckligt eller inte är till stor del beroende av om de nu rådande negativa krafterna kulminerar i närtid eller inte. Det vore mycket välkommet med signaler om att inflationen nått sin topp. Då minskar pressen på räntemarknaden och centralbankerna. En avtrappning av kriget i Ukraina samt ett kinesiskt samhälle med mindre omfattande covidnedstängningar skulle också hjälpa till att lätta på trycket”, skriver de.
Bolagen visar rekordvinster och fortfarande kan ta bra betalt för sina varor och tjänster, men börserna befinner sig ändå i en negativ trend. Framöver ser också SEB uppenbara “risker med fallande ekonomisk tillväxttakt, lageruppbyggnad, fortsatta logistik- och komponentproblem, kostnadsinflation, stigande löner samt marginaler som är historiskt höga med klar risk att falla tillbaka”. Dessutom riskerar kommande räntehöjningar att resultera i en recession. Dock, påpekar banken, är allt detta känt och ett relativt negativt scenario har möjligen redan diskonterats.
Söderberg & Partners: Den största delen av ränteuppgången ligger bakom oss – positiva till aktier
Vidare sticker Stockholmsbörsen ut med en börsnedgång på över 20%, vilket gör den till den överlägset svagaste börsen i Norden och bland de sämre i världen.
“Den svaga relativutvecklingen är helt i linje med vad vi tidigare har varnat för och inte förvånande i ljuset av den värderingsmässiga bubbla som blåstes upp under pandemin”, skriver SEB.
De skriver också att “Stockholmsbörsen sticker ut med märkligt hög värdering” jämfört med börserna i Köpenhamn, Oslo och Helsingfors. Banken visar en i en graf att Stockholmsbörsens framåtblickande P/E-tal är klart högre än de andra nordiska börsernas.
De risker som har blottats under året är fortsatt närvarande och nya kan uppstå, menar banken.
“Slutligen är det viktigt att poängtera att samtliga ovanstående negativa risker har en motkraft som innebär att de kan mattas av och då kan det vara så att de har i för hög grad diskonterats i kapitalmarknaden. Det innebär att dessa risker fortsatt kommer att påverka riskaptiten men att deras genomslag kan bli både positivt och negativt”, avslutar de.
Vill du hitta dagens vinnare och förlorare på Stockholmsbörsen hittar du det på Affärsvärldens sida Börsen idag.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.