Söderberg & Partners: Den största delen av ränteuppgången ligger bakom oss – positiva till aktier

Söderberg & Partners är positiva till aktier och därmed negativa till räntor, skriver de i sin senaste strategirapport.
börsen, aktier
Foto: TT

I sin strategirapport skriver Söderberg & Partners att utsikterna för den globala tillväxten i skuggan av kriget och dess konsekvenser har skruvats ner ordentligt framöver. De påminner dock om att förväntningarna tidigare var höga. Tillväxtprognoserna är nu, trots att de sjunkit, nere på trendmässig tillväxt och inte alls nära en recession.

Trots att kriget i Ukraina har lett till kraftigt stigande räntor, inflation och råvarupriser, har har vinstestimaten för globala aktier stigit, skriver finanskoncernen vidare.

”Bolagen har generellt lämnat bra rapporter och lyckats föra över mycket av de ökade priserna till kund. Det, i kombination med fallande kurser, har lett till rejält lägre värderingar på börsen och vinstmultiplar som till exempel P/E-tal har sjunkit snabbt till nivåer kring tioårssnittet”, skriver de.

De menar att utsikterna fortsätter vara goda, för såväl tillväxt och bolagsvinster.

”Värderingarna har kommit ner rejält och vi bedömer att den största delen av ränteuppgången nu ligger bakom oss”, skriver de.

Söderberg & Partners är positiva till aktier och därmed negativa till räntor, med brasklappen att dagens räntenivåer gör tillgångsslaget allt mer intressant.

Flera förändringar görs också i aktiestrategin. Betyget för tillväxtmarknader sänks från ljusgrönt till neutralt, mycket på grund av covidrestriktionerna i Kina. Samtidigt höjs betyget för Asien/Stillhavet till neutralt från orange. Betyget för nordiska såväl som globala aktier ligger kvar på ljusgrönt.

Bland de globala sektorerna sänks betyget för bank- och finanssektorn till neutralt samtidigt som betyget för materialsektorn höjs till ljusgrönt.

Vidare väntas den starka dollarn avta och en revansch för den svenska kronan väntas framöver.

Vill du hitta dagens vinnare och förlorare på Stockholmsbörsen kan du spana in Affärsvärldens sida Börsen idag.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.