SEB tror nu på ett U-scenario för världsekonomin

Världsekonomin kommer att genomgå ett U-scenario på grund av coronaviruset, det vill säga där krisen tynger tillväxten i flera kvartal innan en återhämtning tar vid vid slutet av året och början av 2021. Det skriver SEB i en makroanalys.

”Vårt huvudscenario är nu U-format med alltjämt relativt begränsade negativa tillväxteffekter (-0,3 till -0,4 procent globalt jämfört med vår prognos i Nordic Outlook februari). Global tillväxt bromsar i detta scenario in från 3,0 procent i fjol men ligger kvar något över de 2,5 procent som är riktmärket för global recession. Bedömningen är att detta följs av en acceleration till 3,5 procent nästa år”, skriver SEB.

SEB tror att de bästa verktygen för att hantera viruset ligger hos Riksbanken men inte i form av återgång till minusränta. Istället vill man se att kreditgivningen underlättas om så behövs, enligt bankens chefsekonom Robert Bergqvist.

Samtidigt verkar ledamöterna inom Riksbanken föredra tillgångsköp före sänkningar. Enligt SEB tros nya obligationsköp bli aviserade vid mötet 28 april.

På annat håll i världen tror SEB också att ECB utökar de månatliga tillgångsköpen med 10 miljarder euro och att inlåningsräntan sänks med 10 punkter. Federal Reserve i USA tros fortsätta sänka räntan till 0,75-1,00 procent och Bank of England väntas följa efter på ordinarie möten i mars.

Ett lugnande besked för aktiemarknaden är i alla fall Joe Bidens comeback i de demokratiska primärvalen för presidentämbetet.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här