SEB:s prognoschef: Kronan är ett sorgebarn – nu har Riksbanken ett dilemma

Den svaga svenska kronan "är ett riktigt sorgebarn". Den är också ett problem för Riksbanken, säger SEB:s prognoschef Daniel Bergvall. "Höjer man räntan sätter man hushåll och fastighetsbolag i en knepig sits."
SEB:s prognoschef: Kronan är ett sorgebarn – nu har Riksbanken ett dilemma - Bergvall kronan
Daniel Bergvall, prognoschef på SEB.

Det blir en svag höst, spår SEB i sin senaste konjunkturprognos. Storbanken tror att BNP faller med 1,2% i år och att tillväxten i princip står stilla under 2024.

”Det kostnadstryck som vi ser, tror jag kommer att tvinga hushållen att strama åt lite mer i höst. Och att vi ser att konsumtionen faller ytterligare”, säger Daniel Bergvall, prognoschef på SEB.

Däremot tror han att Riksbanken bara har en höjning kvar i september innan räntan toppar på 4%, även om tongångarna fortsatt kommer vara hökaktiga.

”Tittar man på var centralbankerna befinner sig i sin cykel så vill man inte skicka den här tydliga signalen om att ’nu är det färdighöjt och nästa steg blir en sänkning’. Först vill man se de fulla effekterna av de tidigare höjningarna”, säger Bergvall.

SEB:s PROGNOSER 2023/2024

BNP: -1,2/0,1%

Inflation: 8,6/3,7%

Inflation KPIF (KPI med fast ränta); 5,9/2,5

Arbetslöshet: 7,5/8,3%

Riksbankens styrränta toppar på 4% september 2023

Osäkert inflationsförlopp

Han tror att räntan börjar sänkas i juni nästa år, och att inflationen då är tillbaka på Riksbankens mål.

”Det är ett väldigt osäkert förlopp hur insatspriser och producentpriser tar sig vidare till konsumentpriser. Vi har inte riktigt så bra historik på hur snabbt det brukar gå och hur mycket effekt som slår igenom. Men vi ser ändå att en del insatspriser och producentpriser faller.”

Kronan är ett riktigt sorgebarn, säger han, men tillägger att den långsiktigt borde stärkas och att valutan är tydligt undervärderad.

”Den svaga kronan handlar mycket om riskaptiten. Det som har varit i fokus är att svenska hushåll och företag är räntekänsliga och att vi lånar mycket och rörligt. Det har varit en internationell nervositet vad gäller fastighetsbolagen och så har det har varit en populär hedgefondposition i år att sälja valutor med räntekänsliga hushåll. ”

Svårnavigerat för Riksbanken

Daniel Bergvall säger att kronan blir ett dilemma för Riksbanken framåt.

”De måste visa att de kan fortsätta höja räntan för att bekämpa inflationen. Men höjer man räntan sätter man hushåll och fastighetsbolag i en knepig sits med ökade kostnader. Det har varit lite mer svårnavigerad terräng för Riksbanken i den aspekten än för andra länder.”

Vad tror du om kronans utveckling det här året?

”Vår prognos är att den kan försvagas lite från dagsläget. Den skulle kunna gå över 12 (mot euron red. anm.) innan det vänder nedåt igen. Men vi tänker oss i stor sett de nivåer vi ser nu”, säger Daniel Bergvall.

Då stärks kronan

Han tror att kronan kommer börja stärkas en bit in på nästa år.

”Det beror på en kombination av olika faktorer. Vi tror att euron kommer börja stärkas mot dollarn, när vi kommit igenom den här lite jobbiga hösten. När centralbanker börjar sänka räntan, då sänker Fed lite tidigare och snabbare än ECB och då får vi mindre ränteskillnader och bättre riskaptit.”

Vid det laget kommer man ha fått se att det inte blev någon hårdlandning för svensk ekonomi, menar han. I slutet av nästa år spår SEB att kronan ligger på 11,30 mot euron och på 11,00 i slutet av 2025.

”Det tycker vi fortfarande är en svag kurs jämfört med var kronan utifrån den traditionell värderingsmetodiken borde ligga.”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.