SEC vill att kinesiska börsbolag i USA ska få sin redovisning övervakad

Amerikanska finansinspektionen SEC tänker göra det obligatoriskt för kinesiska bolag som vill noteras i USA att få sin redovisning övervakad av amerikanska regulatorer. Det rapporterar Wall Street Journal som fått ta del av förslaget. Det väntas bli offentliggjort i december.
SEC
Foto: Andrew Harnik/TT
Enligt de nya reglerna skulle redan listade kinesiska bolag på New York-börsen och Nasdaq ges ett antal år att ställa om.

Kina har tidigare haft invändningar om att tillåta utländska revisorer granska de kinesiska bolagen. Detta eftersom man varit rädda att det kan leda till avslöjanden av strategiska hemligheter då många av bolagen har staten som majoritetsägare.

USA har efter ett antal kinesiska börsskandaler som med Luckin Coffee och hårdare politisk ton mot Kina stramat åt översynen mot de kinesiska bolagen. Dessa har svarat genom att vidta sekundärnoteringar i Hongkong. Detta gäller bland annat för e-handelsbjässarna Alibaba och JD.com.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.