Seglivad sektor som tuffar på

Verkstad: Verkstadsbolagens framfart under 2005 har varit häpnads­väckande. Även inför 2006 finns mycket som talar för de svenska jättarna.

För ett år sedan var de flesta aktieexperter tämligen överens om att verkstadsbolagen hade bränt sitt bästa krut, att konjunkturen toppat och att tillväxten i bolagsvinsterna så sakteliga skulle vända nedåt igen under 2005. Konjunkturen har dock visat sig vara betydligt mer seglivad än väntat och verkstadsbjässarna har även i år radat upp kvartal efter kvartal med ökade intäkter, bra lönsamhet och resultat därefter.

Bolag som Atlas Copco och Sandvik har även gynnats av en relativt stor exponering mot gruvindustrin, som i spåren av råvaruboomen haft en mycket stark efterfrågan.

Till skillnad mot förra året har verkstadsbolagen i år också fått bra betalt på börsen och kursrekorden har under hösten stått som spön i backen. Stockholmsbörsens industriindex är upp drygt 40 procent i år och bland storbolagen har ABB nästan dubblat kursen medan Atlas Copco är upp 80 procent, SKF 60 procent och Sandvik 45 procent.

-Det var nog inte många som hade kunnat förutse den här utvecklingen för ett år sedan. Bland annat så har effekten av den kinesiska efterfrågan varit oväntat kraftig och vi såg i niomånadersrapporterna i oktober att det trots den starka utvecklingen under året fortfarande fanns utrymme för positiva överraskningar, säger Deutsche Banks verkstadsanalytiker Christofer Sjögren.

Efter niomånadersrapporterna valde analytikerna att skruva upp prognoserna för Atlas Copcos vinst nästa år med hela 8,6 procent, visar SME Direkts sammanställning. Även SKF och Sandvik fick höjda prognoser för nästa år, med 3,7 respektive 1,6 procent.

Efter att ha tvivlat på verkstadsbolagen inför 2005 tycks nu flertalet analytiker ha ”kapitulerat” inför sektorns uthållighet. Åtminstone det första halvåret 2006 väntas bjuda på en fortsatt bra utveckling.

Sandviks vd Lars Pettersson varnade för en tid sedan för att tillväxttakten i efterfrågan tycks ha mattats och att en nedgång inte kan uteslutas. Men han konstaterade samtidigt att det fortfarande råder en hög aktivitet bland kunderna. Efterfrågan från gruvindustrin rapporteras vara fortsatt stark och i regioner som Östeuropa och Asien märks ingen avmattning, enligt Sandvikchefen.

Exporttunga verkstadsbolag gynnas dessutom för närvarande av den starka dollarn som lyfter intäkter och lönsamhet. Mycket av dollarns styrka förklaras dock av ränteskillnaderna mellan USA och Europa och den skillnaden väntas avta under 2006 då USA:s centralbank slutar höja räntan samtidigt som räntorna i Europa och Sverige väntas stiga.

Med fortsatt bra fart i Kinas ekonomi finns inga tecken på att råvarupriserna kommer att vända nedåt under nästa år. Samtidigt som det gynnar bolag med exponering mot gruv- och oljeindustrin så innebär det förstås även ökade kostnader för insatsvaror.

-Råvarupriserna kan man inte bortse ifrån. Men produkterna blir mer och mer förädlade, och råvarukostnadernas relativa andel av försäljningspriset minskar över en konjunkturcykel. En större uppgång i råvarupriserna täcks för de här bolagen av en mindre prishöjning till kunden, säger Christofer Sjögren.

Flera av verkstadsbolagen sitter på synnerligen välfyllda kassor. I Volvo spekuleras det exempelvis om extrautdelningar till våren, och även i övriga sektorn lär de starka kassaflödena locka till sig investerare, tror Christofer Sjögren.

-Intresset för verkstadsaktierna kommer förutom en fortsatt bra efterfrågan och en gynnsam dollareffekt under första halvåret även att hållas uppe av bolagens starka kassaflöden som vi räknar med kommer att både generera förvärv och utdelningar till aktieägarna. Dessutom finns det fortfarande i vissa bolag utrymme för positiva överraskningar i kvartalsrapporterna, säger han.

________________

3 trender
? Stark dollar håller lönsamheten uppe.
? Välfyllda kassor lockar investerare och håller
kurserna uppe.
? Fortsatt hög aktivitet bland kunderna.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets