Handelsbanken
SHB-fond tog 27% av allt nysparande

Handelsbanken Hållbar Energi tog netto in 20,8 miljarder förra året vilket var hela 27% av det totala svenska nettosparandet i aktiefonder under 2020, enligt Fondbolagens Förening.
Handelsbankens fonder var generellt sett populära med ett nettoinflöde på 41 miljarder och 46% av det totala nettoinflödet, varav hälften alltså gick till Hållbar Energi.
En viktig faktor till att spararna öst pengar över förvaltaren Patric Lindqvist är den rekordavkastning på 101% som fonden levererade 2020. Det gjorde den till den bästa Sverigeregistrerade fonden men även internationellt stod den ut. På Financial Times lista över de 20 bästa aktiefonderna i världen med över 1 miljard dollar hamnade Hållbar Energi på plats 19.
”Jag tror att man i Norden allt mer verkar förstå att avkastning och hållbarhet kan gå hand i hand och att den insikten tog ordentlig fart i 2020. Att vi haft en mycket bra utveckling har förstås varit en mycket viktig faktor för inflödet,” säger Patric Lindqvist som förvaltat fonden sedan 2015.
Störst i världen på hållbar energi
Idag har fonden omkring 50 miljarder kronor vilket gör den till världens största fond för hållbar energi och dessutom tionde största fond i Sverige över huvud taget.
Fonden satsar på hållbar energi men kan också investera i andra bolag som bidrar till minskad klimatpåverkan. Ett avgörande drag under 2020 var att tolka tecknen från Kina vad gäller solenergi.
”Vi ändrade synen på solsektorn i maj på grund av flera mindre förändringar i Kina. Det var inget avgörande utan vissa regulatoriska och politiska signaler och åtgärder. Vi viktade då upp solsektorn i fonden och det var nog årets viktigaste bidrag. Att satsa på elbilsvärdekedjan gav också att mycket bra bidrag,” säger Patric Lindqvist.
I mars sålde dock fonden sitt innehav i Tesla, inte på grund av att man tyckte aktien var oattraktiv utan på grund av S:et i ESG.
”Orsaken till att vi sålde var bolagets agerande mot anställda och framför allt att de motverkade fackföreningar. Vi hade en dialog med dem kring det och hoppades att det skulle ändras när en ny HR-chef kom in. Hon sade dock snabbt upp sig och våra påtryckningar ledde ingen vart, så vi sålde,” säger Patric Lindqvist.
Fonden är global med Nordamerika som största geografiska inslag följt av Kina. Norge och Danmark stick dock ut lite med 8 respektive 6% av portföljen. I Danmark är det Vestas som är det stora innehavet men fonden äger också isoleringsföretaget Rockwool. I Norge är det mer spridda skurar i mindre bolag med Scatec som största innehav.
”Det är sämre med lite större bolag inom sektorn i Sverige men vi äger aktier i Climeon och Scandinavian Biogas där vi kom in i och med noteringen i december. Ett annat nytillskott i portföljen är Aker Horizon som investerar i bland annat carbon capture och vindenergi,” säger Patric Lindqvist.
Aker Horizons noterades på Euronext Growth 1 februari och Handelsbanken Fonder deltog i den private placement som föregick noteringen. Sedan dess har aktien stigit omkring 25%.
Rusningen till hållbara och gröna aktier har drivit upp värderingar och kurser men Patric Lindqvist vill inte kalla det en bubbla, även om det ”kan springa iväg lite väl mycket i enskilda bolag.”
”EU med sin green deal, USA med Joe Bidens namn på Parisavtalet, Kina med ambitionen att vara klimatneutralt 2060, även Japan och Korea har alla sagt att man måste öka takten i omställningen. Den här sektorn måste växa tre, fyra eller fem gånger snabbare än BNP varje år de närmaste tjugo åren om det ska gå vägen, säger Patric Lindqvist.
Flera av fondens största innehav ligger på p/e-tal på 30 eller över och för bolag som norska Scatec ligger den på 92 och för amerikanska solpanelsbolaget Sunrun på 150.
”I en sektor som måste växa och där den politiska riskpremien faller när subventioner inte längre behövs är det kanske inte orimligt att de kortsiktiga multiplarna ska vara lite högre. Det är svårt at hitta ett annat område på börsen som måste växa,” säger han.
Han menar också att det faktum att klimatrelaterade områden klarat sig bättre genom pandemin och att den politiska viljan nu är tydligare lett till högre multiplar och värderingar.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.