Shinzo Abe: Beredda att age snabbt

Japans regering överväger för närvarande inte att ta fram en extrabudget, uppger premiärminister Shinzo Abe. Samtidigt framhåller han att regeringen kommer att övervaka situationen och agera snabbt om det skulle behövas.

Det rapporterar Dow Jones Newswires.

Under gårdagen uppgav Abe att regeringen kommer att införa tre nya pilar i det ekonomiska konceptet “Abenomics”. Dessa är att stödja ekonomin, barnfamiljer och sociala välfärdsreformer.

När Abenomics lanserades av premiärministern år 2012 handlade det om att lyfta ekonomin genom finanspolitiska stimulanser, penningpolitiska lättnader och strukturreformer.

Under morgonen meddelades att Japans kärn-KPI, som exkluderar färsk mat men som innefattar energipriser, i augusti sjönk för första gången på över två år, något som skulle kunna sätta press på den japanska centralbanken att utöka de penningpolitiska stimulanserna.

Japans konsumentprisindex ökade dock med 1,1 procent om man räknar bort energipriser, framhöll den japanska centralbankens ordförande Haruhiko Kuroda i morse. Därmed tonade han ned oron för en svag prisutveckling.

“Pristrenden står på solid grund”, sade Kuroda efter ett möte med Shinzo Abe. Regeringschefen ska inte ha kommit med någon “uppmaning” till centralbanken under mötet, sade Kuroda.

 

 

nullnull

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här