Siffran som får räntorna att stiga

Svenskarnas köpvilja trycker upp räntorna.

Svenska marknadsräntor vände upp på tisdagsförmiddagen, efter ett nedställ på morgonen, efter statistik som visade en bättre utveckling än väntat i den svenska detaljhandeln i juni. Kronan stärktes samtidigt något mot euron.

Enligt SCB/HUI steg försäljningsvolymen i den svenska detaljhandeln med 3,3 procent i juni, kalenderkorrigerat. Det var väsentligt mer än de +0,5 procent som väntades enligt SME Direkts prognosenkät.

– Månadsstatistiken är ju volatil, men det talar ändå för att det inte är allt för illa ställt hos hushållen, säger Torbjörn Isaksson, ekonom på Nordea.

Han konstaterar att den fortsatt låga arbetslösheten, höga sysselsättningen och goda löneökningstakten innebär att hushållen som helhet ännu har utrymme att öka konsumtionen, trots hög inflation och kraftigt sjunkande förtroende för de ekonomiska utsikterna.

Men trots den positiva överraskningen i junihandeln noterar Torbjörn Isaksson att trenden för konsumtionen är svag. Han tror att Riksbankens prognos om en ökning med 2,2 procent för privatkonsumtionen under helåret 2008 är för hög, och han ser inget omedelbart skäl att ändra bankens BNP-prognos för det andra kvartalet.

– Vår prognos för privatkonsumtionen under det andra kvartalet är 2,0 procent, och vi ändrar inte den. Men vi såg tidigare nedåtrisker mot den prognosen, och de har minskat nu, säger Torbjörn Isaksson.

Han påminner om att detaljhandeln trots allt bara ökade med 1,7 procent under det andra kvartalet, trots “spurten” i juni, och det är inte helt lätt att peka ut vilka andra faktorer som kan ha lyft privatkonsumtionen. Underlaget, bland annat när det gäller utlandsresandet, är ovanligt tunt inför snabbversionen av BNP för det andra kvartalet, som SCB redovisar på fredag.

Trots att juni-utfallet för detaljhandeln var högre än ekonomerna räknat med beskrev ekonomerna på HUI utvecklingen som svag.

– Det är tydligt att den minskade optimismen bland konsumenterna har påverkat detaljhandeln, skriver HUI-ekonomerna, som noterar att kapitaltunga branscher inte nådde upp till den genomsnittliga försäljningsökningen för detaljhandeln i juni.

Sett till hela första halvåret noterade HUI en försäljningsökning med 5,2 procent i löpande priser, vilket de beskriver som “relativt starkt”.

Strax före lunch noterades svenska obligationsräntor överlag i linje med måndagens stängningsnoteringar, efter att ha sjunkit med upp till 3 punkter före detaljhandelsstatistiken.

Även i euroområdet gröptes en initial räntenedgång ur under förmiddagens handel. I centrum för uppmärksamheten står preliminär KPI-statistik för juli från de tyska delstaterna, och när fyra av de sex staterna rapporterat tyder mycket på att den väntade nedgången i inflationstakten, från 3,3 procent i juni till 3,2 procent i juli, uteblir, men då saknas ännu information från två av de största delstaterna, Bayern och Baden Württemberg.

På valutamarknaden vände dollarn åter uppåt mot andra större valutor i takt med att europeiska börsindex tog tillbaka något av tisdagsmorgonens kraftiga nedgång.

Klockan 15.00 publiceras S&P/Case Schillers husprisindex för 20 amerikanska storstadsområden. Enligt Bloomberg News enkät väntas prisfallet på årsbasis ha tilltagit till -16,0 procent i maj, från -15,3 procent i april.

Klockan 16.00 publicerar Conference Board Hushållens konfidensindex för juli, och här väntas en nedgång till 50,1, från 50,4 i juni.

John Ryding och Conrad DeQuadros, ekonomer på RDQ Economics, påminner om den oväntade uppgången i det slutliga Michiganindexet för juli, som publicerades i fredags, och de tror att även Conference Boards index kan ha stigit svagt i juli, till 51,0.

RDQ-ekonomerna kommer att särskilt titta på indikatorerna om hur hushållen bedömer läget på arbetsmarknaden, som en eventuell vägledning inför fredagens sysselsättningsrapport för juli. I juni sjönk dessa indikatorer kraftigt. De är också nyfikna på om den dämpning i hushållens inflationsförväntningar som märktes i Michiganindex också har slagit igenom i Conference Boards mätning.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från AMF