Sist in, först ut

Det är inte lika roligt att vara bemanningskonsult längre. Affärsvärldens kartläggning blottlägger en bransch med långsam ökningstakt och usla vinstmarginaler.

Bemanningsbranschen har tillhört de stora vinnarna vad gäller tillväxt under senare delen av 1990-talet. I snitt har branschen ökat årligen med 50 procent under perioden.

Nu har däremot omsättningsökningen mattats av markant om man jämför boksluten för 2001 mot 2000, enligt den sammanställning som Affärsvärlden gjort över de 20 största bemanningsföretagen. Omsättningsökningen är 12 procent, vilket får ses som lite vid en jämförelse med tidigare år. De som ligger i topp är, som förr, Manpower, tätt följt av Proffice och en bit längre ner Poolia rankat på omsättningen.

De stora vinnarna inom bemanningsbranschen var förra året företagen som hyrde ut personal till hälso- och sjukvården. Samtidigt som branschen i stort har konsoliderats har de 20 största bolagen med inriktning på hälso- och sjukvård ökat sin omsättning med nästan 70 procent. Som en konsekvens vill det ledande bemanningsföretaget Manpower nu starta uthyrning av läkare och sjuksköterskor.

Vårdföretagen rycker framåt

Affärsvärldens sammanställning visar att omsättningen bland de olika bolagen varierar markant, och att det är just de vårdinriktade företagen som ryckt framåt på en i övrigt stagnerande marknad. Manpower omsatte förra året hela 3,1 miljarder kronor medan företaget Partnerskap för vård, som hamnade längst ner på 20-i-topp-rankningen, omsatte blyga 38 miljoner kronor. I gengäld hade Partnerskap för vård en ökningstakt på 91 procent, jämfört med giganten Manpower som ökade sin omsättning med 8 procent under perioden.

Naturlig rekyl

Mats Sävstam, vd för Manpowers svenska verksamhet, tycker det är naturligt att ökningstakten inte kan vara lika fenomenal år efter år. 1992 omsatte bolaget 67 miljoner kronor mot 3,1 miljarder kronor för 2001. Mellan åren 1994 och 1995 var omsättningsökningen så mycket som 105 procent.

– Vi är en bransch som lever på marginalen. Om företag drar ner på verksamheten så drabbas naturligtvis vi. Den siste som kommer in på ett företag är ofta en inhyrd person, och blir då den förste som får gå. Det går inte att titta på ett enskilt år utan man får se långsiktigt på utvecklingen i branschen, och då är vi nöjda, säger Mats Sävstam.

Uthyrning av personer inom hälso- och sjukvården står för cirka 10 procent av den totala omsättningen inom bemanningsbranschen. Den totala omsättningen för de 20 största bolagen hamnade förra året på 9,5 miljarder kronor, och sjukvården stod då för knappt 1 miljard kronor av dessa.

Tittar man enbart på de 20 största bolagen med inriktning på hälso- och sjukvård mellan 2000 och 2001 ökade omsättningen med 69 procent. Wesam, med tyngdpunkt på läkare, ökade omsättningen med hela 82 procent för perioden.

– En förklaring till framgången är att vi har duktiga medarbetare samt en rationell och slimmad organisation. En annan orsak är att det i dag råder en sådan flexibilitet på arbetsmarknaden, det är inte många som vill arbeta på en och samma arbetsplats hela livet utan vill ha en större personlig frihet där de själva kan påverka sina arbetstider, säger Thomas Wenkel, vd för Wesman, och fortsätter:

“Vi betalar bättre”

– Vi betalar också betydligt bättre än landstingen på grund av att läkarna lämnar hus och familj och arbetar på en annan ort under en period.

Recepta hyr ut sjuksköterskor, och för bolaget går det också mycket bra.

– Vi har brist på sjuksköterskor, vi har fler beställningar än vad som är möjligt att leverera, säger Birgitta Brodin, arbetande vice ordförande, huvudägare och grundare av bolaget.

Eftersom hälso- och sjukvården anses vara en lukrativ nisch inom bemanningsföretagen så sneglar nu Manpower på den eftersom de inte har någon uthyrning av den typen av personal.

– Under nästa år så vill vi ta en större del av bemanningen inom hälso- och sjukvården. Exakt hur vi ska gå till väga vet jag ännu inte. Ett alternativ är att ta över hela avdelningar inom sjukvården, och ansvara för allt från vaktmästaren till läkaren. Vi ska titta närmare på det, säger Mats Sävstam.

De som arbetar med uthyrning av hälso- och sjukvårdspersonal ser mycket positivt på framtiden och räknar med att respektive bolags omsättningsökning kommer att öka avsevärt, även nu när den allmänna bemanningsbranschen har det tuffare.

Ser man däremot på vinstmarginalen för bolagen inom branschen i stort är den betydligt sämre än inom många andra branscher. Affärsvärldens sammanställning visar att den i många fall ligger kring några få procent. Receptas vinstmarginal hamnade på 1,42 procent för 2001.

– Vi har satsat på att utveckla bolaget och personalen genom utbildning och kompetensförsörjning. Vi har bland annat öppnat kontor i Malmö och Göteborg och det kostar pengar. Vi har valt att konsolidera bolaget för att vara ett tryggt bolag, vi växer enbart organiskt, säger Birgitta Brodin.

“Vi investerar allt”

Wesam hade en vinstmarginal för 2001 på 2 procent.

– Vi arbetar med organisk tillväxt, vi har inga lån och har inte använt oss av något riskkapital, vi investerar alla vinster i bolaget. Under senare år har vi öppnat kontor i Göteborg, Malmö, Stockholm och Uppsala, säger Thomas Wenkel.

Trots att bemanningsbranschen nu gått in i en lugnare fas tror de flesta inom branschen att omsättningen kommer att skjuta i höjden så fort konjunkturen vänder.

– Branschen vänder sannolikt kraftigt upp inom en snar framtid, även om den inte kommer att öka lika mycket som under 1990-talet. Jämför man med perioden kring 1990 så drabbades bemanningsbranschen hårt av den allvarliga nedgången i den svenska ekonomin. När väl konjunkturen vände 1993-94 så hade alla företag slimmat sina organisationer så mycket att de plötsligt blev ett akut behov efter ny personal. Närmast till hands låg att kontakta bemanningsföretagen för att lösa det akuta behovet. Så tror jag att det kan bli på nytt när konjunkturen vänder, säger Torbjörn Rindås, vd för Spur som är bemanningsföretagens branschorganisation.Av Isaac Pineus

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.