SJ:s VD: ”Bristerna på järnvägen är ett nationellt haveri”

SJ:s VD Monica Lindegård anser att bristerna på den svenska järnvägen är ett nationellt haveri och är kritisk till Trafikverket.
Järnväg, järnvägsstation
Carl-Olof Zimmerman/ TT

Det säger hon i en intervju med DI.

Hon drar slutsatsen att det är den politik som förts under åren som varit det avgörande skälet till problemen och att det är helt avgörande att hitta en ny modell för hur järnvägen ska finansieras.

”Vi har ett öppet fönster nu i Sverige att faktiskt skapa något helt nytt, som skapar väldigt stort värde även för kommande generationer. Då måste man ha ett annat angreppssätt”, säger Monica Lingegård till tidningen.

Hon riktar även kritik mot Trafikverkets arbete med underhåll och planering av järnvägen.

”Vi vet att vi har fruktansvärt många växlar som behöver bytas ut. Jag tror att Trafikverket självt har sagt att vi behöver byta ungefär 250 växlar om året. Nu ligger man i en takt på 30 växlar”, säger hon till DI.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets