Sju frågor till Greg ”Meaning Green” Dingizian

Greg Dingizian fick ge upp planerna på att sätta sitt vegetariska McDonalds ”Meaning Green” på börsen. Från och med februari nästa år tar han nu istället över rodret på finansmannen Bo Håkanssons Wilh Sonesson – där han lovar att leverera först och tala sedan .

Förra gången Greg Dingizian gav sig på börsen bommade han den rejält. Med finansmannen Rune Anderssons pengar i ryggen och siktet inställt på ett vegetariskt McDonalds-imperium blev han sågad jäms med fotknölarna för fastfood-kedjan ”Meaning Green” – som snabbt fick öknamnet ”Meaning Greed”. I februari blir han nu istället VD för ett bolag som redan befinner sig på börsen, Bo Håkanssons Wilh Sonesson.

Du har redan varit aktiv i bolaget som styrelseledamot och delägare sedan ett drygt år tillbaka. Vad vill du göra när du nu tar över operativt? ”Jag ska fortsätta på den inslagna väg där vi försöker fokusera bolaget. I dagsläget har vi en mängd verksamheter inom så vitt skilda områden som till exempel teknologi, inredning och säkerhet. Det är en uttalad målsättning att renodla verksamheten, men än så länge är det lite för tidigt att tala om exakt hur det ska göras.”

Hur känns det att bli VD igen? Sist gick det ju inte så bra. ”Nej, det gjorde väl inte det. Men jag har haft tid att smälta det förra jobbet och nu känns det spännande, roligt och utmanande att ta mig an ett nytt.”

Vilken lärdom från Meaning Green tror du att du kommer att ha störst nytta av i din nya roll? ”Att inte ha för bråttom. Jag har sagt förut att det största felet i den historien var att jag ville för mycket, för fort. Förhoppningsvis har jag tagit det till mig och kommer att gå fram lite långsammare, lite försiktigare framöver. En annan lärdom, som så här med facit i hand blev en rätt dyrköpt läxa, är väl att i umgänget med medierna leverera först och tala sedan – inte tvärtom.”

Wilh Sonesson drog nyligen tillbaka en planerad nyemission, när gör ni ett nytt försök och hur stort kapitalbehov har ni? ”Vi har inget kapitalbehov alls just nu. Vi tjänar pengar och har en bra likviditet varför vi inte kommer att göra ett nytt försök inom överskådlig tid. Anledningen till emissionen var att vi behövde nya pengar för att investera i nya projekt. Nu löste vi det istället så att vi sålde en del av vår verksamhet, Helikopterservice AB, för 100 Mkr till norska Helicopter Transportation Group och därmed fick in nya medel i bolaget.”

Om målet är att renodla verksamheten, vad kommer ni att sälja av härnäst? ”Det kan tänkas att vi säljer av ytterligare några innehav och projekt, men det finns inga pågående förhandlingar just nu. Vilka områden som eventuellt kan bli aktuella är något som vi ber att få återkomma till.”

Sonesson-aktien har inte varit någon rolig resa på börsen sista tiden, vad tror du krävs för att vända kursen? ”Vi har klarat oss bättre än många andra bolag sett över året, även om det är en bit kvar till toppnoteringen från mars. Men annars är enda sättet för att vinna marknadens förtroende att visa långsiktig positiv vinsttillväxt och det är vad vi ska göra. Vi ska vara ett företag som lever på vinster, inte på fiktiva värden, och vi kommer att leverera ett bra resultat i år – det är åtminstone en början.”

Du har även agerat riskkapitalist i BCA (Balanced Corporate Advisors), hur går det med den karriären nu? ”Den får ett rätt abrupt avslut. Jag kommer att kvarstå som ägare i bolaget men vara ännu mindre operativ än tidigare. Om det nu är möjligt, jag har varit en minst sagt passiv partner och styrelseledamot även fram till nu.”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.