Sjunkande inköpschefsindex för industrin

Industriindexet sjönk i februari till 61,6, från föregående månads utfall som var reviderat till 62,5 från preliminärt 62,4. Utfallet är långt över det historiska snittet på 54,5.
Sjunkande inköpschefsindex för industrin - industri-affarsvarlden-700_binary_6868428.png

”Svensk tillverkningsindustri fortsätter att uppvisa en hög aktivitetsnivå även om längre leveranstider kan vara tecken på utbudsbegränsningar eller störningar i utrikeshandeln som på sikt kan begränsa tillväxten i industrin”, säger Jörgen Kennemar, ansvarig för analysen av inköpschefsindex på Swedbank, i en kommentar.

Delindex för orderingång svarade för största negativa bidraget till PMI-total (2,5 indexenheter) och nådde den lägsta nivån på sex månader. Delindex för produktion drog ned indexet med 0,3 indexenheter. Leveranstider och sysselsättning steg i februari. De bidrog med vardera en indexenhet där indexet för leveranstider noterades till rekordhöga 81,2.

Index för planerad produktion sjönk marginellt i februari till 72,5. Kennamar uppger att det är andra månaden i rad som indexet är över 70-nivån, vilket visar på en utbredd optimism i tillverkningsindustrin att öka produktionen under det närmaste halvåret.

Prisindexet för leverantörernas rå- och insatsvarupriser steg till 82,9 i februari från 78,7 i januari och nådde den högsta nivån sedan hösten 2004.

”Det står alltmer klart att den högre aktivitetsnivån i industrin, stigande globala råvarupriser men även utbudsstörningar i utrikeshandeln har lett till ett ökat pristryck i producentledet, vilket på sikt kan sätta avtryck i konsumentledet”, säger Jörgen Kennemar.

En siffra över 50 indikerar expansion.

Sverige februari, 2021 januari, 2020 Reviderad
Inköpschefsindex för industrin 61,6 62,4 62,5
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Invesco
Annons från Trapets