Skandalbolaget om nyemissionerna

Det har stormat kring Oniva Online Group, men måndagens nyemissioner ska inte ses som en förberedelse på nedskrivningar som komma skall, utan som ett sätt för bolaget att i en snabbare takt genomföra det åtgärdsprogram som man har satt i gång, säger vice styrelseordförande Carl-Magnus Hallberg.

Samtidigt kvarstår det flera frågetecken kring bolagets redovisning för 2013 och två av tre personer som tillhörde ledningsgruppen under förra året har i dag fått lämna bolaget.

“Det vi gör i dag är rent verksamhetsrelaterat. Det handlar om allt från att investera i områden som Hosting där vi ser en långsiktig lönsamhetspotential, till att konsolidera förvärv och titta på saker som vi kanske kan göra bättre. För att kunna köra igenom det här i ett snabbare tempo så behöver vi mer kapital”, säger Hallberg till SIX News.

Hallberg har en bakgrund på OM som efter en rad affärer numera är Nasdaq OMX och har således erfarenhet av verksamheter som gjort många förvärv, vilket Online Group har gjort, framför allt det senaste 1,5 åren.

“Det är inte ovanligt att bilden som vi kanske har sett i det här bolaget och som du kanske har sett i rapporten för det första kvartalet; lönsamheten finns där och kassaflödet förvisso är bättre, men vi är inte nöjda med det. Det är en effekt du får när du förvärvar bolag, att likviditeten släpar efter och det handlar om att investera upp och snabba på. Men nu pratar jag bara efter egen erfarenhet”, säger Hallberg.

Sedan årsskiftet såg den gamla styrelsen ett behov av att genomlysa “rutiner, organisation och arbetssätt” och sedan stämman den 8 maj har det arbetet intensifierats, skrev bolaget i ett pressmeddelande den 16 juni.

Trots att arbetet inte är slutfört så uppgav styrelsen i dag att man står bakom den prognos för helåret 2014 som kommunicerades i samband med rapporten för det första kvartalet, det vill säga en omsättning på 363 miljoner och ett ebitda-resultat på 105 miljoner.

Översynen har aktualiserats av kritik mot bolagets redovisning på chattsidor och liknande forum och av att Ekobrottsmyndigheten den 10 juni företog utredningsåtgärder vid bolagets lokaler. Misstankarna om otillåten aktiehandel riktades mot den förre finanschefen John Englund, som i dag inte finns kvar i bolaget.

Kritiken mot redovisningen har stammat från de frågetecken som finns kring den remarkabla resultatförbättring som sågs under 2013. Ebitda förbättrades från 1 miljoner 2012 till 72 miljoner 2013 samtidigt som omsättningen steg från 148 till 242 miljoner. Det förklarades så här i vd-ordet i årsredovisningen 2013 av dåvarande vd Urban Johansson:

“Förutom förvärv har utfasning av olönsamma produkter, ökad operativ effektivitet och kostnadsreducerande synergier bidragit till den positiva utvecklingen.”

Bolaget var tydliga bokslutet av 2013 att 21 miljoner stammade från en ändrad redovisningsprincip inom Hosting och en ny uppskattning av periodisering av intäkter. Bolaget meddelade även att man bytt upplägg på kontrakten inom sökmotoroptimering, vilket fört med sig en annorlunda periodisering av intäkter.

I ljuset av den kraftiga resultatförbättringen inom Onlinemarknadsföring Sverige, där sökmotoroptimering ingår och där rörelseresultatet, trots att omsättningen minskade från 75 till 70 miljoner, ökade från 4,5 miljoner justerat för goodwillnedskrivning till över 27 miljoner, har den ändrade principen tilldragit sig uppmärksamhet och lett till spekulationer kring siffrornas riktighet.

Det som hände var att bolaget bytte modell för hur man lade upp kontrakten. Man gick från en modell där intäkterna var prestationsbaserade, det vill säga osäkra, och där man därför bara kunde intäktsföra en liten del av kontrakten direkt, till en fastprismodell där intäkten inte var osäker och där man därför kunde intäktsföra en större del av kontraktet direkt.

Podcasten Börspodden noterade den ändrade principen men inte den ändrade modellen, och insuinerade att det kunde röra sig om trix. I programmet efter fick man backa på just den punkten.

Resultatförbättringen är dock anmärkningsvärd, särskilt eftersom intäkterna sjönk, och när SIX frågade förre vd:n Urban Johansson om saken, innan den senaste tidens pressmeddelanden, om vad förbättringen beror på blev svaret att det var den ändrade affärsmodellen med fastprisavtal som “förbättrar och stabiliserar resultatet”.

I ljuset av att Johansson i vd-ordet för årsredovisningen för 2012, som alltså publicerades på våren 2013, skrev att bolaget för närvarande utvärderar sin fastprisprodukt “som initierades i början av året och som inte varit lyckosam vare sig på försäljning, resultat eller kassaflöden”, framstod den förklaringen som något tunn.

SIX återvände med följdfrågan om vad mer i detalj som var annorlunda med den nya affärsmodellen, men omständigheter i form av den senaste tidens pressmeddelanden hann uppkomma innan Johansson hann svara och i dag är det Hallberg som talar för bolaget. Inte heller han kan tala om vad mer exakt som förbättringen beror på.

“Jag har inte detaljerna framför mig just nu. Du får ursäkta, jag har kommit in sista veckan här nu. Det har kommunicerats och redovisats är det svar jag kan ge dig i dag”, säger han.

En annan pikant detalj som uppmärksammades i Börspodden var att bolaget har redovisat ett kassaflöde från rörelsen för de fyra kvartalen 2013 på respektive -3,1, +6,4, +1,9, +9,1 miljoner, vilket summeras till +14,3 miljoner. Samtidigt redovisades i bokslutet en siffra för helåret på -11,8 miljoner, vilken sedermera justerades till -12,2 miljoner i årsredovisningen.

När SIX frågade förre vd:n Urban Johansson om detta blev svaret att bolaget “hade gjort ett fåtal klassificeringsfel” och att den rätta siffran var den som redovisades för helåret. Följdfrågan om vilka kvartal som i så fall var fel och vad de ska justeras till hann inte besvaras.

“Jag tar det som en not och vi gör ju självklart en total översyn just nu. Är det något som ska korrigeras så ska det givetvis korrigeras, men jag kan inte säga att det är någonting för jag har ingenting på mitt bord”, säger Hallberg i dag.

Ledningsgruppen i bolaget bestod enligt årsredovisningen 2013 av vd Urban Johansson, finanschef John Englund och Mattias Kaneteg vars titel var “affärsutveckling”. Englund blev entledigad när det stod klart vad som hade hänt, det vill säga en utredning om otillåten aktiehandel som i dag utreds av polisen, säger Hallberg. Även Kaneteg har i dag helt lämnat bolaget, uppger han.

Bolagets tidigare vd Urban Johansson är kvar i bolaget och arbetar med “internationell affärsutveckling” och finansieringsfrågor och rapporterar direkt till Hallberg, styrelsens vice ordförande, som har engagerats för styrelsens räkning. Tillförordnad vd är Torbjörn Wik, som tidigare var ansvarig för online marknadsföring.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från AMF
Annons från Envar Holding AB