Skarp kritik mot börsens beslut

Stockholmsbörsen har beslutat att skjuta upp starten av den planerade kvällsbörsen till någon gång nästa år. Det tekniska förslag som börsen presenterat för medlemmarna har mött allt för mycket kritik, säger VD Kerstin Hessius. Beslutet får dock skarp kritik från nätmäklarna.

Efter att i början av året ha bestämt sig för att förlänga öppettiden på Stockholmsbörsen till klockan 20.00 på kvällarna ändrade sig börsen i somras och beslutade sig för att skapa två delar i börshandeln. Dagsbörsen skulle hålla öppet fram till klockan halv sex på eftermiddagen, för att sedan övergå till en frivillig kvällsbörs fram till klockan 22.00.

Men på torsdagen meddelade Stockholmsbörsen att man återigen ändrat sig och nu slopas kvällsbörsen helt tills vidare. Börsdagen kommer därmed från den 15 oktober att sträcka sig från 9.30 på morgonen till 17.30 på kvällen.

”Den tekniska lösningen för kvällshandel som har presenterats har mötts av ett allt för svagt intresse från våra medlemmar. Vi vill försäkra oss om att likviditeten i kvällshandeln blir så bra som möjligt och därför vill vi också ha med oss så många medlemmar som möjligt”, säger Stockholmsbörsens VD Kerstin Hessius.

Att den tekniska lösningen som börsen föreslagit var mycket dålig håller Claes Hemberg, informationschef på nätmäklaren Avanza, med om. Han tycker dock att Stockholmsbörsen borde ha fortsatt med handelsdagen som den ser ut idag tills dess att en ny lösning kunnat tas fram.

”Det är de stora mäklarhusen som fått bestämma på bekostnad av småspararna. De traditionella mäklarna har gått back på kvällshandeln då välbetalda mäklare ska sitta och göra sitt jobb på ett irrationellt sätt. Kvällshandeln öppnades för att småspararna själva skulle ha tid att i lugn och ro handla på börsen. Nu blir de återigen förvisade att göra det på kafferaster och luncher, de är förlorarna på det här”, säger han.

Omsättningen under kvällarna har inte varit överdrivet stor och har även minskat på sistone i takt med den allmänna nedgången på börsen. Att det skulle ha legat bakom dagens beslut förnekar dock Kerstin Hessius.

”Utvecklingen på börsen har haft väldigt liten inverkan på det här beslutet. Det är långa ledtider i en sådan här process och börsen kan under tiden gå åt både det ena eller andra hållet, så det gäller att vara långsiktig”, säger hon.

När den nya kvällshandeln kan komma igång igen vill hon inte spekulera om, men Claes Hemberg säger att han räknar med att det kan komma att ta mellan ett halvår och ett år innan det sker. Avanzas konkurrent Teletrade har sagt sig vilja starta en egen kvällshandel tillsammans med några andra nätmäklare, men Claes Hemberg ställer sig tveksam till det.

”Det förslaget var uppe redan i början av året och då var vi inte intresserade. Det skulle bli en alltför liten marknad för de enorma kostnader som är förknippade med att starta en börs. Det är inte heller det som ska vara vår inriktning”, säger han.

Stockholmsbörsens ägare OM sitter med i styrelsen och har gett dagens beslut sin välsignelse. Huruvida återgången till en tidigare stängning kommer att innebära några minskade intäkter för OM återstår att se, men Claes Hemberg tror inte det.

”För OM spelar det här ingen roll. Privatpersoner kommer inte att sluta med aktier utan får förlägga sin handel till nästa dag istället. När kvällshandeln startade blev inte volymtillväxten särskilt stor, men det var en kvalitetsförbättring”, säger han.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.