Skatteverket inför ränta på pengar på skattekontot

Skatteverket har beslutat att höja räntan på kvarskatt och anstånd med effekt den 1 november. Samtidigt återinförs intäktsränta på innestående belopp på skattekontot. Det framgår av ett pressmeddelande.
Skatteverket inför ränta på pengar på skattekontot - skatteverket-900
Foto: Janerik Henriksson/TT

Den 1 november höjs den låga kostnadsräntan på kvarskatt samt på anstånd med skatt, från 1,25 procent till 2,5 procent. För första gången sedan 2017 utgår också intäktsränta på skattekontot, om 1,125 procent, från tidigare noll procent.

Räntan på skattekontot bestäms utifrån den genomsnittliga säljräntan för sexmånaders statsskuldväxlar. Höjningen sker på grund av att den genomsnittliga säljräntan har höjts.

– Den som har en obetald kvarskatt att betala och som har förfallodag efter den 1 november kommer att få betala den nya räntan från och med det datumet. Den som redan har betalat kvarskatten eller gör en betalning som bokförs på skattekontot före den 1 november påverkas inte, säger Daniel Eriksson, rättslig expert på Skatteverket.

Den höjda basräntan, från 1,25 till 2,5 procent från den 1 november, påverkar också företag som har tillfälligt anstånd med betalning av skatter och avgifter.

Även den höga kostnadsräntan höjs. Den räntan tas ut för skuld som inte är betalad senast på förfallodagen. Den höjs från 16,25 procent till 17,5 procent.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.