SKF:s avknoppning av flygverksamhet kan ge 6 miljarder

Kullagertillverkaren SKF utvärderar en försäljning av sin flygverksamhet, enligt uppgifter till Bloomberg News. Storbanken Barclays menar att det kan ge SKF cirka 6 miljarder kronor.
SKF:s avknoppning av flygverksamhet kan ge 6 miljarder - SKF aerospace

Det ska vara nya storägaren Cevian Capital som leds av Christer Gardell som ska ha tryckt på för en avknoppning. SKF kan komma med ett besked redan denna vecka. Bolaget håller kapitalmarknadsdag på torsdag.

Cevian äger 7,9% av kapitalet i SKF och är dess näst största ägare. Värt att notera är att Gardell i samband med Cevians intåg uppgav att han inte såg ett behov av att bolaget behövde styckas.

I en kommentar skriver brittiska storbanken Barclays att man är förvånade över nyheten på grund av ”SKF:s påstådda marknadsposition i aerospace och investeringar som gjorts under det gånga decenniet”, skriver Dagens industri (Di).

Enligt Barclays har SKF tidigare lyft fram styrkan i sina marknadspositioner i flygsektorn som nummer ett inom kullager, numer tre inom kompositmaterial och nummer fem inom packningar.

Enligt Barclays kan en eventuell avknoppning av verksamheten ge SKF cirka 6 miljarder kronor.

I den inledande handeln har SKF:s aktie handlats upp med runt 3,1% på börsen.

Största ägare i SKF är Wallenbergarnas onoterade holdingbolag FAM med 15% av kapitalet och 29%  av rösterna.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets