Skogen reser sig

Skogsaktierna har tillhört Stockholmsbörsens tråkigaste under flera år. Nu kan dock äntligen en vändning vara på gång.

Det snällaste man kan säga om skogsaktierna på Stockholmsbörsen de senaste åren är att de har varit stabila. Sedan början av 2003 har Affärsvärldens generalindex stigit med ungefär 130 procent. Under samma period har Affärsvärldens skogsindex stigit med cirka 25 procent. Föga imponerande.

“Tre år med en urstark världsekonomi har passerat utan att lämna minsta spår av optimism inom pappersindustrin”, konstaterar Handelsbanken Capital Markets när de i slutet av september analyserar skogsbolagen.

Skogsbolagen har själva bidragit till problemen i industrin genom att bygga upp en alltför stor kapacitet vilket gjort det lätt för kunderna att hålla priserna nere. Samtidigt har lönsamheten i sektorn pressats ytterligare av stigande kostnader för insatsvaror som ved och energi.

Halvårsrapporterna från framför allt Stora Enso och Holmen bjöd också på svalkande kallduschar i sommarhettan, med resultat som var sämre än till och med de mest pessimistiska prognoserna. SCA lyckades bättre men nådde inte heller riktigt upp till förväntningarna.

Men trots svaga halvårsresultat har skogsaktierna faktiskt klarat sig bra på börsen i år. Affärsvärldens skogsindex är upp 13 procent sedan årsskiftet jämfört med generalindex ökning på dryga 15 procent. Bland tungviktarna är Holmen bäst med en uppgång på drygt 20 procent, SCA är upp cirka 15 procent medan Stora Enso är i princip oförändrad.

Förklaringen till det ökade intresset för skogsbolagen är att det nu äntligen finns tecken på att bättre tider kan vara på väg. SCA:s vd Jan Åström kunde i början av september meddela:

“Vi ser klara tecken till återhämtning och förbättring inom våra huvudsegment.”

Massapriserna brukar vara en förlöpare i skogskonjunkturen och hittills i år har de stigit med cirka 20 procent, påhejade av en fallande dollarkurs. Skogsbolagen kunde också i sina halvårsrapporter, trots oväntat svaga resultat, flagga för att priserna på vissa kvaliteter ser ut att vara på väg uppåt.

– Vi ser väldigt positivt på marknadssituationen inför nästa år. Efterfrågeökningen har varit stark på framför allt tidningspapper hittills i år. De första åtta månaderna i år ökade efterfrågan med 7,5 procent. Om den utvecklingen håller i sig så kommer tillverkarna att slå i kapacitetstaket. Det kan röra sig om prisökningar på 10 procent i en sådan marknad, säger Deutsche Banks analytiker Mathias Carlson.

En viktig orsak till de stigande förhoppningarna är att skogsindustrin sedan något år tillbaka också börjat göra något åt överkapaciteten i branschen. Dels dukar en del mindre företag under, dels tar skogsbjässarna pappersmaskiner ur bruk och stänger även igen vissa anläggningar. M-reals neddragning på onsdagen är ett exempel på trenden. Ett annat kom i förra veckan då Stora Enso meddelade att bolaget stänger två pappersbruk, ett i Tyskland och ett i Nederländerna.

Handelsbanken räknar med att kapacitet motsvarande 1,5 miljoner ton tagits ut ur den europeiska industrin för grafiska papper det senaste året och banken ser potential att plocka bort lika mycket till fram till 2008.

– Jag tror att vi kommer att få se mer kapacitet försvinna ur marknaden, jag tror att det är nödvändigt. Vid liknande situationer förr har bolagen kunnat använda överkapaciteten till export, men i dag är valutasituationen ofördelaktig i Europa med en stark euro gentemot dollarn så export blir nog inte så lätt. Dessutom har det tillkommit egen kapacitet på exportmarknaderna, säger Swedbanks analytiker Claes Rasmuson.

Det är den minskade kapaciteten i kombination med en ökande efterfrågan som gör att skogsbolagen väntas kunna höja priserna den närmaste tiden. När kapacitetsutnyttjandet når tillräckligt högt i industrin och leveranstiderna ökar blir kunderna nervösa och börjar bygga upp lager vilket ökar efterfrågan ytterligare och sätter i gång en positiv spiral. På tidningspapper, där kapacitetsutnyttjandet är som högst i branschen, ser man redan vissa tecken på en sådan nervositet bland kunderna.

– Det ryktas om att vissa kunder börjat förhandla om volymer tidigare än normalt, säger Mathias Carlson.

De senaste årens tuffa situation för skogsbolagen har lett till att flertalet av dem dragit i gång åtgärdsprogram för att få ned kostnaderna. SCA har ett pågående program som ska sänka kostnaderna med drygt 1,5 miljarder kronor om året från 2008. Stora Enso ska spara 2,8 miljarder om året från andra halvåret nästa år, Billerud 250 miljoner kronor och Rottneros 100 miljoner.

Ökade intäkter skulle därför bita extra bra i skogsbolagens resultat.

För att intäkterna ska kunna öka för skogsbolagen måste dock efterfrågan hålla i sig. För det krävs att den väntade inbromsningen i USA inte drar med sig den övriga världskonjunkturen, och främst Europa, nedåt. Merrill Lynchs ekonomer räknar dock med att Europa kommer att klara en nedgång i USA ganska bra, bland annat tack vare den tyska ekonomins styrka. Även resten av världen väntas kunna hålla ångan uppe trots en svagare amerikansk ekonomi.

Ett stort hot mot utsikterna till ett vinstlyft i skogsindustrin, åtminstone för de nordiska bolagen, är också elpriserna. Det faktum att elpriset stigit med över 200 procent de senaste två och ett halvt åren angavs som skäl till att Rottneros i somras tog beslutet att lägga ned sitt bruk i Utansjö.

– Energipriserna är det största hotet som jag ser det eftersom de riskerar att äta upp effekten av prisökningarna. Det finns dock vissa tecken på att det kan ha lättat lite, säger Mathias Carlson.

Igångsättningen av de avstängda reaktorerna i Oskarshamn och Forsmark tillsammans med ökad nederbörd har haft en dämpande effekt på elpriserna. Fortfarande är dock vattenmagasinen på låga nivåer. Allt fler skogsbolag ser nu över möjligheten att bygga upp egen elförsörjning. Billerud har exempelvis ökat sin självförsörjningsgrad från 30 till 60 procent.

Med det bästa marknadsläget för tidningspapper för tillfället ligger Holmen bra till hos många analytiker. Även SCA, som med sin stora verksamhet inom hygienprodukter skiljer sig från övriga skogsbolag, har fått många köprekommendationer på sistone.

– SCA kommer också att få en bra hävstång från sin verksamhet inom förpackningar de kommande kvartalen. Där ser vi att priserna börjar komma igen nu och de nya nivåerna verkar vara uthålliga, säger Mathias Carlson.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.