Skördetid i klädbutiken

H&M har efter några svaga år fått ordentlig fart på försäljningen. Vi ser fortsatt goda möjligheter till tvåsiffrig avkastning och upprepar vår köprekommendation.

Senast vi tittade på H&M var i slutet av november i fjol, då med en köprekommendation. Vår bild var att familjen Perssons klädjätte stod inför bättre tider och att aktien, trots ett p/e-tal på över 20, borde ha goda möjligheter att leverera tvåsiffrig totalavkastning. Knappt ett år senare har aktien stigit med nästan 11 procent, vilket är bättre än Stockholmsbörsens dryga 7 procent. Inklusive utdelningen på 9,50 kronor per aktie summerar H&M:s totalavkastning till över 14 procent – klart godkänt.

Innevarande räkenskapsår har inneburit något av ett trendbrott för klädhandlaren. Efter fyra år med bara drygt 6 procents tillväxt i genomsnitt uppvisar H&M hittills i år den högs­ta tillväxttakten som skådats på 14 år. Sedan millennieskiftet har H&M under sina bästa år mäktat med en tillväxt på knappt 15 procent. Under första halvåret var tillväxten 17 procent. Addera en viss lönsamhetsförbättring och vinsttillväxten blev nära 20 procent på rörelsenivå. Den starka trenden tycks dessutom bestå. Försäljningssiffrorna för det tredje kvartalet pekar på 16 procents tillväxt.

H&M ser äntligen ut att skörda frukterna av de senaste årens investeringar i lägre priser, nya it-system, e-handelslösningar samt nya varumärken. Detta illustreras också av att lönsamheten äntligen stärks. Bilden är att denna trend har goda förutsättningar att hålla i sig och att H&M nästa år förmodligen kan lyfta rörelsemarginalen till 18 procent. Detta får stöd av att H&M, till skillnad från många konkurrenter, tagit stora kostnader för onlineinvesteringar direkt över resultaträkningen.

På våra prognoser landar p/e-talet för nästa räkenskapsår på knappt 22, en värdering något över H&M:s genomsnitt de senaste tio åren. Men då bör man ta i beaktande att koncernens marginal legat på 20,8 procent i snitt under den senaste tioårsperioden. En relativt normal multipel på en marginal med potential att lyfta lockar. Konsensusförväntningarna pekar bara på mycket måttliga marginallyft för H&M under de närmaste åren, vilket i vår mening öppnar för positiva överraskningar och prognoshöjningar.

Kortsiktigt talar det mesta för att klädjättens segertåg består. Från i höst får tillväxten stöd av tre nya onlinemarknader: Spanien, Italien och Kina liksom de första butiksöppningarna i folkrika länder som Indien och Filippinerna. I ett längre perspektiv är en av riskerna att allt fler konkurrerande lokala eller regionala klädkedjor ökar sina internationella ambitioner. Ett sådant exempel värt att lyfta fram är Primark, en lågprishandlare med bas på Irland vars priser ligger mer än 20 procent under H&M:s. Modegraden är visserligen inte lika hög som hos H&M, men det finns risk för kundtapp bland dem som prioriterar priset högre. H&M:s affärsidé – mode och kvalitet till bästa pris – har på senare år alltmer handlat om mode och kvalitet. Designersamarbeten, premiumkollektioner och en bruttomarginal kring 60 procent illustrerar att ett lågt pris inte alltid är viktigt längre.

Primark öppnade första butiken utanför de brittiska öarna så sent som 2006. Sedan dess har verksamheten i Spanien utvecklats mycket väl och 2009 äntrade koncernen Tyskland, H&M:s viktigaste marknad. Enligt Morgan Stanley räknar Primarks ledning redan nästa år med en försäljning på nästan 7 miljarder i Tyskland, att jämföra med H&M:s 31 miljarder i fjol. Det finns också tecken på att H&M:s brittiska verksamhet underpresterar, och att Primark är en förklaring till det.

På sikt är ökad konkurrens från aktörer som Primark en risk att hålla ögonen på. I vårt mer kortsiktiga ettåriga perspektiv lockas vi av H&M:s fortsatt solida tillväxtmöjligheter, fina försäljningstrend och möjligheterna till stärkt lönsamhet. Vi behåller köprekommendationen och tar sikte på 340 kronor.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.