Skuldbergen på börsen

När börsen och konjunkturen viker drabbas ofta hårt skuldsatta bolag värst. Affärsvärlden listar därför börsens hårdast belånade bolag.

Siffrorna bygger på analytiker­kollektivets prognoser för nettoskuld och ebitda-resultat för innevarande år. Tabellen, som exkluderar fastighetsbolag, rankar bolagen efter nettoskuld/ebitda.

En lärdom från börsraset i samband med finanskrisen 2008 är att marknaden har en tendens att ”skjuta först och fråga sedan”. Det vill säga att hårt skuldsatta bolag många gånger föll tungt, även om det rörde sig om kvalitetsbolag med en historik av god kostnadskontroll.

Ta värmebolaget Nibe till ­exempel, vars aktie rasade med nästan 80 procent trots att ­rörelsevinsten bara föll med 5 procent 2007 och sedan steg såväl 2008 som 2009.

Större anledning till oro finns när hög skuldsättning sammanfaller med lönsamhetsproblem och/eller strukturförändringar. Exempelvis kan de låga energipriserna komma att skapa problem för bolag som Etrion, Lundin Petroleum och Enquest. Samtidigt är den svaga stålmarknaden ett problem för SSAB. Duon Com Hem och Eniro verkar båda i branscher i snabb förändring. I fallet Eniro har förändringarna på marknaden i kombination med bolagets höga skuldsättning redan resulterat i en katastrofal kursutveckling.

Betydligt mindre skäl till oro ser vi i stora bolag med starka positioner i relativt konjunkturokänsliga branscher, såsom exempelvis Ica, Securitas och Meda.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.