Slår vakt om vinsten
För första gången på mycket länge levererade säkerhetsföretaget Securitas en kvartalsrapport utan besvikelser och stora engångskostnader. Det resulterade i ett litet lättnadsrally. Med all rätt. Det finns stor chans att vd Alf Göransson efter att ha fått ordning på kostnaderna i Loomis kan lägga full kraft på att höja lönsamheten i resten av bolaget. För det är helt klart lönsamhet framför tillväxt som är framtidens melodi. Även om det inte utesluter förvärv eller satsningar på nya marknader. Det är mer en signal om att nu är det tjäna pengar som gäller.
Bevakningsbranschen är personalintensiv, känslig för lönehöjningar och personalomsättning. Securitas har i dag omkring 250 000 anställda spridda i ett 30-tal länder. Organisatoriskt är bevakningsverksamheten uppdelad på affärsområdena Europa och Nordamerika. Europa svarar för drygt 40 procent av rörelseresultatet och Nordamerika för nästan en tredjedel. Lönsamheten i USA har fallit i många år men nu verkar marginalerna vara på väg åt rätt håll. Sedan första kvartalet förra året har rörelsemarginalen ökat från 5 till 5,2 procent. Dessutom påverkas resultatet negativt av den svagare dollarn, något som kan slå åt andra hållet om dollarn stärks. I Europa har marginalerna i stället krympt från 5,5 till 5,2. Det beror på att lönerna stigit mer än väntat. Något som kan dämpa tillväxten under resten av året.
Alf Göransson får använda många av verktygen i sin låda för att skruva upp lönsamheten så att den blir hållbar. Det gäller att utforma skräddarsydda tjänster som får kunderna att stanna kvar och betala mer. Hålla i kostnaderna men betala hyggliga löner så att personalen är nöjd. Men också fortsätta att förvärva bolag. I förra veckan köptes G4S tyska verksamhet med en årlig omsättning på 975 miljoner kronor, samt två mindre bolag i Uruguay. De sistnämnda är en del i satsningen på tillväxtmarknader i Latinamerika, Östeuropa och Asien. Securitas kommenterar inte lönsamheten i enskilda länder. Men konkurrenten G4S, som har en större exponering mot tillväxtmarknader, hade förra året en marginal om 8 procent och organisk tillväxt på 17 procent för sina bevakningstjänster på dessa marknader. Det visar att potentialen finns där.
Sedan ett år tillbaka särredovisas den del av verksamheten som sysslar med säkerhetstjänster för små och medelstora företag samt elektronisk larmövervakning, Mobile and Monitoring. Inom detta område finns både högre tillväxt, 8 procent, och bättre lönsamhet med en rörelsemarginal om 10 procent. Tyvärr svarar verksamheten än så länge för mindre än en tiondel av Securitas omsättning. Men räkna med att det kommer en del förvärv framöver.
Goda nyheter är att kontanthanteringsverksamheten i Loomis knoppas av och börsnoteras i december i år. Om det inte händer något oväntat vill säga. De senaste åren har problemen i Loomis varit en följetong. Under förra året såldes den brittiska delen till ett bolag som ägs av HSBC och Barclays Bank. Affären i sig resulterade i en förlust på runt 160 miljoner kronor. Redan innan dess hade Securitas fått betala 824 miljoner kronor i kompensation till kunder. I grunden handlar det om tvister där Securitas och kunderna haft olika uppfattning om inlämnade belopp. Dessutom finns det även 375 miljoner kronor avsatta för eventuella skadeståndsanspråk och kostnader till Bank of England. Slutligt besked väntas innan sommaren är slut. Vi hoppas att Securitas lyckas bli av med Loomis den här gången. Inte för att det är en dålig verksamhet, utan för att det har tagit för mycket kraft från ledningen i Securitas.
________________________________________________________
Sex frågor till vd Alf Göransson
Vilket är det viktigaste som har hänt under ditt första år som vd?
– Det viktigaste är att vi har fått ordning på kostnaderna i Loomis. Vi bedömer utsikterna som goda att nå en rörelsemarginal på minst 8 procent senast år 2010 och en börsnotering är planerad till december 2008.
Rörelsemarginalen för Securitas ligger kvar på 5,4 procent. Hur ska den bli bättre?
– Vi utvecklar organisationen till en alltmer kundsegmentstyrd organisation för att kunna specialisera oss mer. Genom att bli mer fokuserade på våra kunder kan vi öka värdeskapandet, till exempel genom att erbjuda bättre och nya tjänster och mer korsbefruktning av best practices inom koncernen.
Högre löner i Europa ställer till med problem. Kan ni kompensera med högre priser?
– Löneinflationen är högre än vi har räknat med och kan ställa till med problem. Jag vågar inte lova att vi kan kompensera för högre lönekostnader fullt ut för helåret. Förra året höjde vi inte priserna lika mycket som kostnaderna, men under första kvartalet motsvarar prishöjningarna kostnadsökningarna. Tuffare kontraktsförhandlingar kan också göra att den organiska tillväxten blir lidande.
Hur påverkas ni av konjunkturavmattningen i USA?
– Inte alls. Enligt min uppfattning verkar Securitas inom en ocyklisk bransch. Det är viktigt att tänka på när man tittar på vår verksamhet.
Har du några planer på expandera på tillväxtmarknader, som Indien och Kina?
– Vi har gjort fem förvärv i Latinamerika och ett i Indien under förra året. I Kina är det än så länge inte möjligt för utländska säkerhetsföretag att bedriva verksamhet enligt nuvarande lagstiftning.
Vad jag förstår är lönsamheten högre på tillväxtmarknaderna.
– Ja, så är det.
____________________________________________________________
Högre marginaler motiverar köp
Vi tror att vd Alf Göransson lyckas lyfta lönsamheten i Securitas. En jämförelse med ärkerivalen G4S visar att det borde gå att höja marginalerna. Förra året hade Securitas en rörelsemarginal om 5,1 procent, jämfört med 5,9 procent för 2006. Samtidigt har G4S en rörelsemarginal om 7 procent. Allt annat lika skulle Securitas aktie vara värd 120 kronor om lönsamheten ökade till motsvarande nivå.
I dag handlas aktien till 13 gånger vår vinstprognos för innevarande år och till p/e 12 för 2009. Aktien har tidigare rekommenderats som ett defensivt alternativ när konjunkturen viker och betraktas som sencyklisk. Alf Göransson tar steget fullt ut och anser att säkerhetsbranschen är ocyklisk. Det gör att Securitas i den bästa av världar kan fortsätta en stabil utveckling över tiden. Branschen växer med 7 procent per år, mogna marknader något mindre och tillväxtmarknaderna mer.
Kombinationen stabil tillväxt och förbättrade marginaler lockar. Vi tror att Securitas är på rätt spår och det känns ganska riskfritt att köpa aktien till dagens kursnivå. Vi köper och siktar i första hand på 92 kronor.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.