”Slipsen knyter ihop outfiten”

Slipskulturen blir alltmer förfinad i Sverige, och bland trenderna märks nedtonade mönster och enfärgat. Platinum tar hjälp av en slipsexpert som berättar om tjusningen med en klassisk modeaccessoar.

Jonas Jonsson berättar att han har blivit yrkesskadad. Han har sedan sju år tillbaka jobbat som representant på Amanda Christensen och är varje år med om att designa och producera 3 000 unika slipsar.

– Ibland får jag frågan om hur många slipsar jag äger. Det kan jag inte svara på. Däremot är det många. Men, när allt kommer till kritan så är det i alla fall bara ett fåtal favoriter som jag använder: enfärgade stickade eller vävda slipsar i klassiska material som ull och linne.

Slipskulturen är visserligen inte lika utbredd i Sverige som den till exempel är i England och Italien, men faktum är att modeaccessoarer rent generellt – allt från scarfar till armband – har vuxit i popularitet de senaste åren, vilket också inkluderar slipsar. Intresset har framför allt ökat bland yngre män som via sociala medier och bloggar läser på om slipshantverket och är uppdaterad på olika slipstrender, berättar Jonas Jonsson.

– Jag tror att slipsen, precis som den har gjort i alla tider, fortfarande symboliserar stil, elegans och en medvetenhet. Genom den kan man profilera miljön man verkar i och sitt yrke. Rent stilmässigt är slipsen ett slags pricken över i:et för din garderob och stil. Slipsen knyter ihop out­fiten och harmonierar med andra material och färger. Till exempel knyter slipsen ihop skjortans mönster och färger med byxorna eller tröjan och kavajen. Det kan vara att slipsen plockar upp en röd ton i skjortan med en röd ton i kavajen och ficknäsduken, säger han.

Jonas Jonsson kan peka på två generella slipstrender som tycks hålla i sig: till hösten vill vi ha litet kraftigare material, till exempel ull- och sidenblandningar, gärna kashmir. Poängen med en sådan materialblandning är att slipsen får en helt annan dimension och känsla tack vare mattheten och dovheten i tyget. Framåt våren och sommaren är linneslipsarna alltjämt populärast, eftersom de passar till tunnare kavajer i linne och bomull.

– En ull- och sidenblandning passar bra till en kostym i mattare ull eller tweed. Då får man en fin harmoni i materialen mellan kavajen och slipsen och inte så stora kontraster, säger Jonas Jonsson.

Ytterligare en trend som Jonas Jonsson kan identifiera inom slipsvärlden handlar om ett retrotänk. De stora slipstillverkarna blickar bakåt i tiden för att hämta inspiration får tidigare kollektioner när det gäller material, mönster och storlek – genuinitet och igenkänningsfaktor har blivit ledord, berättar han. I kölvattnet av den här strömningen har de virkade och stickade slipsarna – som finns i ull, siden och bomull – slagit igenom de senaste åren. Dessa slipsar, som senast var populära under 80- och 90-talet, hör vanligen till den mer avslappnade kategorin och harmonierar bättre med en jeansskjorta än en traditionell businessklädsel. En annan trend går att urskilja i mönstringen; för ett par år sedan var det vanligt med mer iögonfallande former medan det i dag är populärt med avskalade, enfärgade slipsar där material och struktur som sådant ska vara mönstret.

– Retrotänket i slipsvärlden handlar om att avdramatisera slipsen. Man vill gärna genom virkat och stickat hitta en slips till dem som vanligen inte bär den här sortens accessoar, säger han och tillägger:

– Om du ska bära en virkad eller stickad slips är det framför allt viktigt att välja en tunnare struktur, eftersom slipsknuten annars kan upplevas som tjock. Kvaliteten på dessa slipsar ska vara hög; det är viktigt för att den ska få rätt fall och hålla elegansen efter flera knutar.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Curasight