Slumpen styr denna vecka
Förra veckan bjöd på ny börsdramatik. Affärsvärldens generalindex föll med 5,3 procent och på andra sidan Atlanten handlades Dow Jones index under 6 500 för första gången på nästan tolv år. Att Stockholm klarat sig bättre än många utländska aktiemarknader kan till stor del förklaras av den svaga kronan, som dels gör det intressantare för utländska investerare att köpa svenska aktier, dels ger draghjälp åt exportbolagens vinster.
Skillnaden mellan aktiernas utveckling är ovanligt stor. Vad sägs om en skillnad i avkastning på 64 procent under en vecka, i två av Stockholmsbörsens största bolag? Det är veckans facit när Lundin Minings aktiekurs steg med hela 43 procent, samtidigt som Swedbank backade 21 procent. Även om detta är extremfall finns det flera exempel på kraftiga kursrörelser.
I torsdags handlades amerikanska Citigroup för första gången under en dollar, och aktien har därmed tappat 84 procent av sitt värde sedan nyår. Amerikanska banker pressas av oro för att de gigantiska bankstöden inte ska räcka för att både rädda systemet och se till att det finns nya pengar att låna ut. När de senaste årens modell – låna ut, bunta ihop krediterna och sälja vidare – inte fungerar, behöver bankerna starkare balansräkningar för att behålla lånen i egen bok.
I Europa var det snarare oro för utvecklingen i Östeuropa som ställde till med oreda. Kreditratinginstitutet Moody’s pekar ut SEB och Swedbank som problembarnen i den svenska bankfamiljen med anledning av den stora exponeringen i Baltikum. Nu är detta knappast någon nyhet, men i dagens klimat fungerar det ändå som bränsle på blankarbrasan. Sedan årsskiftet har kurserna för SEB och Swedbank fallit med 45 respektive 54 procent.
De kraftiga kurssvängningarna är ett av motiven till att SEB väntade med att fastställa villkoren för sin nyemission på 15 miljarder kronor. Rabatten blev större än väntat, då fem gamla aktier ger rätt att teckna elva nya till priset av 10 kronor per aktie. Villkoren innebär en rejäl utspädning för gamla ägare som avstår från att teckna. Men det är förmodligen det som är poängen, för på så sätt slipper garanterna att ta på sig en massa aktier de inte vill ha. För aktieägare som inte vill vara med i emissionen gäller det att sälja sina teckningsrätter.
I dag, onsdag, beslutar Nordeas styrelse om villkoren i nyemissionen på 2,5 miljarder euro, motsvarande 29,3 miljarder kronor. Precis som i SEB är teckningstiden kort, 20 mars till 3 april. Redan på fredag handlas aktien exklusive teckningsrätt. Samma dag börjar handeln med SEB:s teckningsrätter på börsen och sista handelsdag är den 24 mars, teckningstiden pågår dock ytterligare några dagar till 27 mars.
Förra veckans statistikskörd visade att amerikanska inköpschefer i tillverkningsindustrin var mindre pessimistiska än förväntat och ISM-index för februari ökade lite jämfört med föregående månad. Noteringen blev 35,8 jämfört med förväntat 33,8. Lagernivån i industrin är låg vilket betyder att när efterfrågan väl ökar blir genomslaget kraftigt. Arbetslösheten i USA har ökat till 8,1 procent och antal sysselsatta utanför jordbrukssektorn minskade med 651 000 under februari. Börsreaktionen blev en uppgång på 0,5 procent.
Denna vecka är det tunnsått med viktig statistik. I morgon, torsdag, kommer siffror som visar hur det har gått i den amerikanska detaljhandeln under februari. Förväntningarna är en minskning med 0,4 procent, dock hälften så stor om bilförsäljningen undantas. Samtidigt redovisas siffror för lager med osålda varor, vilka också väntas minskas, med 1,1 procent.
På fredag 13 mars redovisar USA sin handelsbalans, som väntas uppvisa ett underskott på 38,2 miljarder dollar i januari. Efter helgen redovisas industriproduktionen och prisutvecklingen i producentledet, inga kioskvältare det heller.
I brist på annan information får teknisk analys större betydelse och de kortsiktiga aktörernas agerande ger större genomslag i kursrörelserna. Vår bästa gissning är att börsen fortsätter sin sidledes konsolidering och laddar för ett större utbrott längre fram i vår.
Nu i Veckan
Onsdag 11/3:
• Tyska industriorder.
Torsdag 12/3:
• Tysk industriproduktion.
• Amerikansk detaljhandel o lager osålda varor.
Fredag 13/3:
• SEB: Handel med TR inleds.
• Nordea: Första dag exkl. TR.
• USA: Handelsbalans.
Måndag 16/3:
• USA: Industriproduktion.
Tisdag 17/3:
• USA: Byggstarter.
• USA: PPI.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.