Små indexförändringar väntas inleda börsveckan

Handelsveckan såg på måndagsmorgonen ut att inledas med små indexförändringar på börsen.
Små indexförändringar väntas inleda börsveckan - nasdaq-omx-affarsvarlden-700_binary_6891975.jpg

Under dagen väntas USA meddela detaljer om ytterligare tullhöjningar för kinesiska varor, såvida inga framsteg nås mellan länderna.

Under morgonen har börserna i Asien handlats lägre, med nedgångar för Nikkei 225 i Tokyo på 0,8 procent och omkring 1 procent ned för börserna i Fastlandskina. Basmetallpriserna har backat på morgonen.

Vid 8.30-tiden var terminerna för tyska DAX och franska CAC40 marginellt högre. IG:s förhandel indikerade samtidigt en uppgång med 0,1 procent för Stockholms OMXS30-index.

Swedbank meddelade före öppning om en rad ändringar i bankens styrelse. Valberedningen föreslår att Bo Magnusson och Josefin Lindstrand väljs in i styrelsen, ihop med förre statsministern Göran Persson vilken som tidigare meddelats föreslås bli ordförande. Samtidigt avböjer Ulrika Francke, Siv Svensson och Peter Norman omval. Den extra bolagsstämman ska enligt banken hållas före midsommar.

Kinneviks delägda nätmodehandlare Global Fashion Group ökade under årets första kvartal omsättningen med 22 procent, vilket innebar en något högre tillväxttakt än motsvarande kvartal i fjol. Även bruttomarginalen steg något.

Gomspace har tecknat ett avtal med Europeiska rymdorganisationen, ESA, om satellitsystem. Värdet anges till cirka 3,9 miljoner euro. Bolaget har även skrivit ett definitivt avtal med kunden Sky and Space Global om leverans av 6U-satelliter, där åtta nanosatelliter i första omgången ska levereras till ett värde av 5,3 miljoner euro.

Starbreeze, som befinner sig i rekonstruktion, säljer sina aktier i det indiska produktionsbolaget Dhruva Interactive för 7,9 miljoner dollar. Affären väntas vara avslutad före halvårsskiftet.

Aspire Global närapå fördubblade intäkterna under årets första kvartal och ebitda-resultatet steg med 118 procent till 6,1 miljoner euro.

Arctic Minerals har hittat ett område i Finland med prospekteringspotential för kobolt och andra batterimineraler, och har därför sökt ett förbehåll för prospektering gällande området.

Lundin Gold skriver i sin kvartalsrapport att bolaget liksom tidigare räknar med att nå det första guldet i Fruta del Norte under fjärde kvartalet i år. Under det gångna kvartalet minskade bolagets förluster jämfört med motsvarande period året före.

Staffan Dahlström har köpt aktier för cirka 2 miljoner kronor i Clavister, där han är styrelseledamot.

Diamyd Medicals storägare Anders Essen-Möller har sålt 70.000 aktier i bolaget, värda drygt en halv miljon kronor. Försäljningen ska enligt ett pressmeddelande från bolaget ses som en “isolerad händelse” och ska ha gjorts av privatekonomiska skäl.

Köp Skistar, rekommenderar Dagens Industri i måndagstidningen. Motiveringen är den låga kronkursen som gör det allt dyrare för svenskar att semestra utomlands.

Börsveckan rekommenderar köp av bostadsutvecklaren Bonava och upprepar även tidigare köprekommendationer för Byggpartner och Rejlers. Däremot får Projektengagemang en säljrekommendation av tidningen.

Måndagens kvarstående rapportbolag är få: återstår gör Fagerhult, Ivisys och Sensodetect.

Klockan 9.30 publicerar SCB KPI-siffror för april. Enligt Infront Datas enkät väntas KPIF-inflationen stiga till 2,1 procent, medan ökningen exklusive energi väntas vara 1,6 procent.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.