Små rörelser i mellandagshandel

Stockolmsbörsen höll sig på plus vid lunchtid på torsdagen under en dåsig mellandagshandel med glest nyhetsflöde från börsbolagen.

Klockan 13.30 noterades OMXS30 upp 0,3 procent på 1.082 under en omsättning på låga 6 miljarder kronor.

– Det finns ingenting att kommentera en dag som denna och imorgon kommer det att hända ännu mindre, sade en mäklare till Nyhetsbyrån Direkt som inte såg skymten av någon så kallad årsskifteshandel på Stockholmsbörsen.

Teliasonera gav fortsatt störst bidrag till index medan Ericsson och Astrazeneca agerade motvikter på nedsidan.

Den ryska mobiloperatören Megafon redovisade ett resultatlyft på 26 procent jämfört med samma period i fjol. Efter skatt summerades bolaget sitt kvartalsresultat till 420 miljoner dollar. Försäljningen steg samtidigt med 11 procent.

Teliasonera, som äger knappt 44 procent av aktierna i bolaget, lyfte 1,7 procent, till 60 kronor i Stockholm.

Millicom handlades upp 35 kronor till 787 kronor per aktie i Stockholm, efter att omräknat stängt på drygt 809 kronor i New York på onsdagen.

Kombinerat med uppgången i Teliasonera bidrog det till att lyfta teleoperatörerna mest sett som sektor. Börsens finansiella aktörer följde strax bakom, med samtliga storbanker på plus och ett fåtal aktier i minuskolumnen.

Informationsteknologi och läkemedel utvecklades sämst där torsdagens nedgångar på 1,4 respektive 1,7 procent i Ericsson och Astrazeneca vägde tungt.

De stora europabörserna höll sig överlag på positivt territorium där spanska IBEX gick mot strömmen, ned 0,4 procent, tyngt av teleoperatören Telefonica.

Råvarurelaterade aktier lyfte i Europa understött av högre metallpriser och ett oljepris på fortsatt hög nivå.

Ett uttalande från Kina om att slopa en importskatt på koppar fick världens fjärde största kopparproducent, Xstrata, att lyfta samtidigt som Rio Tinto noterades för en uppgång för sjätte dagen i rad.

DJ Euro Stoxx 50 steg sammantaget 0,9 procent

På hemmaplan handlades Boliden upp 0,6 procent i Stockholm medan Lundinbolagen Mining och Petroleum föll tillbaka 0,8 respektive 0,7 procent.

Lundin Petroleum aviserade på torsdagsmorgonen att bolaget säljer av 10 procent av produktionslicensen PL 304 på den norska kontinentalsockeln till Aker Exploration. Efter transaktionen uppgår ägarandelen till 50 procent.

Vostok Gas redovisade ett beräknat substansvärde per den 21 december till 602:73 kronor per aktie, enligt ett pressmeddelande. Räknat i dollar ökade substansvärdet med 2,4 procent under vecka 51. Kursutvecklingen för Gazproms ADR var en uppgång med 2 procent under samma vecka.

Vostok Gas backade 1,4 procent till 547 kronor per aktie i Stockholm.

I nyhetsflödet under mellandagarna kan noteras att SEB Fonder flaggat för ett innehav på över 5 procent i Intrum Justitia, som steg 1,4 procent till 110 kronor per aktie.

Volvo, som återkallat 125.000 lastbilar i Nordamerika, vill inte offentliggöra kostnaden för åtgärden men säger till Nyhetsbyrån Direkt att den inte kommer att spela någon nämnvärd roll för resultatet. Aktien steg en halv procent.

Nibe som tog tillbaka förlorad mark i fredags, då aktien lyfte nära 9 procent, avancerade ytterligare 5 procent till 78:75 kronor per aktie. Aktien är dock fortfarande ned drygt 30 procent på helåret.

Nyhetsbyrån Direkt

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.