Småbolag vinnare på Wall Street

De amerikanska börserna steg på torsdagen ledda av uppgångar för småbolag och momentumaktier inom bioteknik och IT. Bästa sektorer var utilities och hälsovård, sämsta var konsumentvaror och olja & gas.

Dow Jones Industrial Average var vid stängning upp med 0,1 procent till 16.543. S&P 500 hade ökat 0,2 procent till 1.892 medan Nasdaq Composite ökade med 0,6 procent till 4.154. Småbolagsindexet Russell 2000 ökade 0,9 procent till 1.114.

Räntan på den tioåriga obligationen var upp med 2 punkter till 2,56 procent samtidigt som trettioårsräntan steg 2 punkter till 3,44 procent.

Under dagen har Markit publicerat sina preliminära inköpschefsindex för maj för världens största ekonomier. Indexen bygger på svar från 85-90 procent av deltagarna i undersökningen vars fullständiga resultat kommer att publiceras den 2 juni.

Det kinesiska indexet var bättre än väntat medan de europeiska – som publiceras för Tyskland, Frankrike och EMU som helhet – var sämre än väntat. Det amerikanska steg till 56,2 i maj från 55,4 i april, väntat var 55,9.

Bland övrig amerikansk statistik noterades det att försäljningen av befintliga hus ökade med 1,3 procent i april, vilket var en knapp procent mindre än väntat, och att antalet nya arbetssökande uppgick till 326.000 förra veckan, vilket var några fler än de väntade 310.000.

Som exempel för momentumaktier får Salesforce.com stå. Bolaget  som säljer ett molnbaserat CRM-system växer snabbt, värderas högt och steg med 6,2 procent på torsdagen. Nasdaqs biotech-index var upp 1,9 procent.

Hewlett-Packard rapporterade en ökad vinst men en minskad försäljning för sitt andra kvartal. Rapporten publicerades under handels gång och aktien föll 2,3 procent.

Gap rapporterade efter stängning en ökad försäljning men ett lägre resultat. Jämfört med förväntningarna var försäljningen något sämre och resultatet något bättre. Aktien var inför rapporten upp 0,8 procent.

Tobaksbolagen Reynolds American och Lorillard, nummer två och tre på den amerikanska cigarettmarknaden, tappade 2,1 respektive 5,0 procent efter att ha stigit kraftigt under gårdagen på uppgifter om att de båda bolagen är i långt gångna diskussioner om en fusion där Reynolds köper Lorillard.

Flera analytiker har under dagen ifrågasätt logiken i en affär. Konkurrensmyndigheter skulle sannolikt ha starka åsikter om det kombinerade bolagets marknadsandel. Därtill väntas fortfarande regler från FDA kring reglering av mentol-cigaretter, där Lorillard har 85 procent av sina volymer. En affär innan FDA:s besked skulle innebära mycket stora risker, bedömde Nomura.

Det kinesiska e-handelsbolaget JD.com, som tog in 1,8 miljarder dollar i sin notering, steg 10 procent under sin första handelsdag.

Uteproduktsbolaget Toro rapporterade ett bättre resultat än väntat på både översta och nedersta raden i sitt andra kvartal. Aktien ökade  0,4 procent.

Elektronikhandelskedjan Best Buy steg 3,5 procent efter att ha rapporterat ett bättre resultat än väntat för det första kvartalet då kostnadsbesparingarna bitit bättre än väntat.

Lågpriskedjan Dollar Tree steg 6,6 procent efter att ha rapporterat ett bättre resultat och lämnat en högre prognos än väntat. Även Sears som handlades ned flera procent i inledningen efter en svag rapport steg och avslutade dagen 4,2 procent högre.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.