Småföretagarna spår mörkare tider

Den samlade konjunkturindikatorn för landets småföretagare är nu på den lägsta nivån sedan 2013.
Småföretagarna spår mörkare tider - morka-moln-sundet-900
Foto: Johan Nilsson / TT

Den samlade konjunturindikatorn för landets småföretagare faller för tredje året i rad. Störst nedgång noteras i företagens orderingång och omsättning. De branscher som utvecklats svagast det senaste året är transport, hotell och restaurang, visar den årliga Småföretagsbarometern som presenteras av Företagarna, Swedbank och Sparbankerna.

På grund av coronapandemin är företagarna också mycket pessimistiska om utvecklingen det kommande året. Mest pessimistiska är företagarna inom tjänstesektorn.

Bland hotell- och restaurangföretagarna tror hälften att lönsamheten kommer backa.

”Vi ser att många företag kämpar för sin överlevnad, men vi ser också många exempel på hur innovation, handlingskraft och samarbete skapar nya möjligheter mitt i krisen”, säger Jörgen Kennemar, seniorekonom på Swedbank, i ett pressmeddelande.

Samtidigt kan man skönja en viss optimism. Sex av tio småföretagare uppger att det finns goda förutsättningar att växa om de får rätt förutsättningar. Mest optimistiska var företagen inom tillverkning, byggverksamhet och företagstjänster. Tillväxthindren anges som svårigheter att hitta rätt personal men även tuff konkurrens.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.