Smarta seniorlurar måste lyfta
KÖP. Om vi långsiktigt varit rätt på bollen i Doro var vår senaste köprekommendation i januari i år av det mindre lyckade slaget. Efter ett urstarkt fjolår har innevarande år hittills varit en betydligt dystrare historia. Men någon kris är det inte tal om.
Under första halvåret ökade Doros orderingång med drygt 6 procent. Lite för ett tillväxtbolag kan tyckas, men jämförelsetalen var inte lätta med ett 43 procentigt orderlyft under första halvåret 2013. Samtidigt påverkades Doro negativt av lägre lagernivåer hos återförsäljare i framförallt Nordamerika. Försäljningen ökade med knappt 6 procent och rörelsemarginalen föll från 5,2 till 3,8 procent. Resultattappet på 23 procent förklaras uteslutande av ökade avskrivningar hänförliga till investeringar i bolagets smarta telefoner.
Tyder de senaste kvartalen på att Doro tappat helt tappat stilen? Eller är det bara ett hack i bolagets fleråriga tillväxttrend?
Låt oss börja med att konstatera att marknadens dom varit väldigt hård. Vid kurs 26,30 kronor är börsvärdet nere i 558 miljoner. Dra bort nettokassan på 43 miljoner och rörelsen värderas till 515 miljoner. På rullande tolv månaders vinst ger det ev/ebit 7, vilket ungefär motsvarar p/e 9. Med de multiplarna ligger inga tillväxtförväntningar alls i kursen, utan snarare en betydande oro att den negativa utvecklingen ska fortsätta. Förtroendet för vd Jérôme Arnaud, som låg bakom Doros framgångsrika turnaround och äger aktier för 4,3 miljoner kronor, är inte stort.
Till denna låga värdering erhålls ett bolag som är klart ledande i sin nisch med en marknadsandel på cirka 42 procent i Västeuropa. Det finns samtidigt utrymme för fler telefoner. Omkring 17 procent av alla över 65 år i Norden har en Doro-mobil, medan motsvarande siffra ute i Europa är 2–3 procent och i Nordamerika bara omkring 1 procent. Bolaget fortsätter samtidigt att teckna nya avtal med operatörer och återförsäljare. I år har avtal bland annat slutits med Deutsche Telekom. Dessutom har samarbetet med amerikanska Consumer Cellular resulterat i att den amerikanska detaljhandelsjätten Target, med omkring 1 800 butiker, kommer att börja sälja en av Doros telefoner.
Så långt allt väl. Den stora frågan hos investerarna är om Doro framgångsrikt kommer att kunna ta steget från vanliga mobiltelefoner, feature phones, till smart phones. Alltsedan Apples Iphone lanserades 2007 har kunderna alltmer migrerat från mobiltelefoner till smarta telefoner. För tillverkare som inte lyckats överföra sina framgångar till smarta telefoner, där finländska Nokia är det tydligaste exemplet, har utvecklingen varit usel. För Doro är det av yttersta vikt att bolaget lyckas ta steget över till smarta telefoner.
Den pessimistiske befarar en utveckling likt den Doro hade 2000–2007 då omsättningen föll från nära 1,5 miljarder till knappt 350 miljoner när bolagets fasttelefonverksamhet snabbt föll ihop och Doro inte hängde med i den mobila utvecklingen. Det faktum att Doro denna gång inte är en liten spelare på en massmarknad, utan en ledande nischspelare i ett segment där övergången sker betydligt långsammare talar för att detta inte kommer att ske igen. Att stora operatörer och återförsäljare fortfarande tar in Doros vanliga mobiltelefoner i sitt sortiment talar sitt tydliga språk. Samtidigt är det tydligt att Doros nuvarande ledning är på bollen och inser vart utvecklingen är på väg.
Övergången till smarta telefoner bland äldre lär ske först i Norden, som brukar ligga i framkant när det gäller att ta till sig ny teknik. Att omsättningen i Norden minskat med tvåsiffriga procenttal under tre av de fyra senaste kvartalen ger skäl till viss oro. Frågan är dock hur mycket av fallet som är ett resultat av övergången till smarta telefoner respektive att marknaden börjar bli mättad. Penetrationen för seniormobiler kommer aldrig att bli 100 procent. Kanske är det den väsentligt högre penetrationsgraden i Norden som till slut tar ut sin rätt. Under andra kvartalet stod smarta telefoner för 10 procent av Doros försäljning i Norden. Lansering av en ny modell kan förhoppningsvis få den siffran att öka ytterligare.
I ett längre perspektiv är det dessutom av yttersta vikt att Doro lyckas differentiera sina smarta telefoner för seniorer från mainstream-telefoner från tillverkare som Apple och Samsung. Nyckeln är att ta fram skräddarsydda lösningar för målgruppen. Redan nu har Doro en Care-kollektion med telefoner med funktioner som en nödknapp på telefonens baksida och exempelvis kompatibilitet med hörapparater och appar bidrar till läkemedelsföljsamhet. Hittills har utvecklingen inom just detta segment varit något under Doros förväntan, men på sikt är det en viktig del i att differentiera erbjudandet. Vd Jérôme Arnaud är också tydlig med att tjänsteerbjudandet ska öka framöver.
Även om det finns trista paralleller till exempelvis ”gamla” Doro och Nokia är det också tydligt att det finns stora skillnader som talar för att Doro har betydligt bättre förutsättningar att klara övergången till smarta telefoner. Vad gäller aktien står vi i valet mellan att vänta tills bilden klarnat och att köpa redan nu. Risken i Doro är hög, men på nuvarande nivåer finns samtidigt god potential om det här bara är en tillfällig svacka, likt den bolaget upplevde 2012. För oss är aktien ingen ”conviction buy”, men vi bedömer att det är värt att syna nästa kvartalsrapport. Den starka orderingången under andra kvartalet (+19 procent) talar för ett stabilt tredje kvartal resultatmässigt. Nyckelsiffran i rapporten blir orderingången, då den styr hur starkt det viktiga fjärde kvartalet blir. Köp.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.