Snabb kronförstärkning kan leda till snabba åtgärder från Riksbanken

Riksbanken väntar sig att kronan ska stärkas på sikt, men en alltför snabb förstärkning av kronan skulle riskera att bryta den inflationsuppgång som har påbörjats.

Det skriver Riksbanken i det penningpolitiska beskedet, där man menar att en snabb förstärkning av kronan kan innebära att penningpolitiken snabbt behöver bli mer expansiv.

“Att inflationen har varit låg under en längre tid innebär också att en snabb kronförstärkning i närtid skulle kunna få större effekter på inflationen än vanligt, via lägre inflationsförväntningar. Hur expansiv penningpolitiken behöver bli beror då på hur stor denna risk bedöms vara”, fortsätter Riksbanken.

I konkurrensvägda termer väntas kronan ligga kvar ungefär på den nuvarande nivån ytterligare en tid innan den långsamt börjar stärkas, men osäkerheten kring kronans utveckling är dock stor, noterar Riksbanken.

Exempelvis är det osäkert hur Riksbankens och ECB:s expansiva penningpolitik påverkar förhållandet mellan kronan och euron, och samtidigt är det svårt att veta hur snabbt penningpolitiken kommer att stramas åt i USA, skriver Riksbanken.

“Att Riksbankens tolerans för fortsatt låg inflation är mycket begränsad innebär att denna risk nu tillmäts en stor betydelse i det penningpolitiska beslutet. En snabb förstärkning av kronan kan alltså innebära att penningpolitiken snabbt behöver bli mer expansiv”, skriver Riksbanken.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.