Snabbfotad Telialedning kan vända 3G-flopp till succé
Med Telia ute på UMTS-shopping är det svårt att se att det inte kommer att bli huggsexa bland operatörerna om att få med Telia som medinvesterare. Resultatet kan bli lägre kostnader för utbyggnaden av de svenska UMTS-näten.
Med 21 000 basstationer från Europolitan och HI3G lär det, till skillnad från GSM-näten, kunna gå att använda UMTS-nät lika bra över hela landet. Genom att samarbeta kanske den verkliga utbyggnaden bara blir två nät, kanske det bara blir ett nät. Att få med Telia på tåget betyder bara att kostnaden för de fyra näten redan i utgångsläget kan sänkas med det belopp på sju miljarder som Telia tänkt sig spendera i utgångsläget. Eftersom Telia dessutom kan låna ut en del av sin infrastruktur i Norrland blir Telias erbjudande ännu mer oemotståndigt.
Sammantaget tänker de fyra licensvinnarna spendera uppemot 100 miljarder kronor på att bygga sina UMTS-nät. I första fasen, fram till 2003, ligger notan på drygt 90 miljarder kronor. Bolagen måste äga ungefär 30 procent av radioinfrastrukturen själva. Det betyder med säkerhet att cirka 35 miljarder kronor kommer att spenderas.
Den verkliga slutnotan fram till 2003 kommer alltså att hamna på mellan 35-90 miljarder kronor. Med Telia i leken sjunker utläggen automatiskt till som mest 75-80 miljarder kronor. Kanske kan utläggen stanna på 40-60 miljarder kronor.
Ett scenario är att samtliga aktörer lägger ut ansvaret för att bygga och driva ”UMTS glesbyggd” på Telia, även om själva licenserna blir kvar hos de fyra vinnarna. Därefter byts glesbyggdskapacitet i Telias nät mot trafiktillstånd för Telia i resten av Sverige. Samtliga fyra bygger då nät i storstaden som Telia kan trafikera.
Resultatet blir att Telias kunder får tillgång till det bästa av UMTS-nät, långt bättre än det som Telia självt tänkt att bygga. Samtidigt sjunker kostnaden för utbyggnaden. Det är bra för Telias aktieägare som då kan vara säkra på att Telia kan behålla sina mobilkunder. Just genom att Telia klantade till sin ansökan ökar sannolikheten för att Sverige inte bara får världens bästa UMTS-täckning utan dessutom till ett bra pris. När investerarna upptäcker detta borde Teliaaktien stiga igen.
Kan det bli så här bra? Ja, om Telias ledning snabbt byts ut till personer med snabbfotad marknadskänsla och dollargrin. Telias mobilchef Kenneth Karlberg visade vissa tecken på självransakan på måndagens presskonferens och talade om att Telia kanske missförstått vad som pågått uppe hos PTS. Det var en liten början.
Även Telias styrelse måste förnyas. Med facit i hand framgår det att Lars-Eric Petersson haft svårt att tolka hotbilden i Telias självgoda maktspråk – att Telia självklart ska ha en licens oavsett hur ansökan har skrivits ihop. Den som följt utvecklingen i Skandia det senaste året får en klar bild av varför Lars-Eric Petersson så totalt kan ha missbedömt situationen. Det beror på att Lars-Eric Petersson talar med samma självsäkra maktspråk själv.
Skandia är ett av Sveriges främsta entreprenörsföretag som under ledning av Jan Carendi byggt upp en internationell verksamhet för fonsparande. Lars-Eric Petersson har som VD däremot ägnat sig åt kapitalförstöring i Skandias sakbolag och aktieportfölj genom att agera osedvanligt klumpigt och nonschalant mot samarbetsparters i Finland, och nu senast i Norge. Dessutom har Lars-Eric Petersson inte hanterat vårens debatt kring sina Skandiaoptioner på ett bra sätt.
Möjligen blir det Ericsson och Investor som till slut får rycka ut till undsättning för att Telia snabbt ska få ett bra avtal. I Telias närhet finns två av styrelseledamöterna i Investor, Björn Svedberg och Lars Ramqvist. Björn Svedberg är ordförande i Telias börsnoterade katalogbolag Eniro och Lars Ramqvist är ordförande i Skandia, där Lars-Eric Petersson är VD.
Eftersom det bara handlar om vinster för samtliga partner gäller det att våga tänka affärsmässigt med marknaden och kunderna för ögonen. Och kanske PTS generaldirektör i alla fall kan få vara jultomte hemma hos Telia. För någon jul utan samarbetsavtal är inte att räkna med uppe hos Telia. Tanken att Telia skulle missa denna möjlighet vågar inte ens undertecknad tänka.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.