Snart sprängs miljardvallen

Mannheimer Swartling spränger troligen miljardvallen i år. Nya internationella byråer som Ashurst och Roschier tar för sig av den svenska marknaden och växer kraftigt.

Det finns två giganter bland Sveriges advokatbyråer. Mannheimer Swartling och Vinge har tillsammans en marknadsandel på över 25 procent.

Under förra året växte de ungefär lika mycket, Mannheimer Swartling med sju procent och Vinge med nio procent. Mannheimer Swartlings intäkter för första halvåret slutade på 510 miljoner kronor. För att firman ska komma över miljardgränsen 2007 krävs en tillväxt på sex procent.

– Vi har väldigt mycket att göra just nu, så tillväxten är god. Vi räknar med att nå ”all time high” i år och som första affärsjuridiska byrå i Norden spränga miljardvallen, berättar VD Stefan Brocker på Mannheimer Swartling.

Avståndet till trean, Linklaters, har ökat under det gångna året, eftersom Linklaters tappat fyra procent av sina intäkter. Däremot har Linklaters högst intäkt per jurist av de tre byråerna.

– Vi fokuserar inte i första hand på tillväxt, utan det viktigaste för oss är lönsamhet och att ge klienterna det de efterfrågar, säger Peter Högström på Linklaters.

De 50 största affärsjuristerna växte med i genomsnitt åtta procent under förra året, samma takt som hittills under 2000-talet.

Flera byråer har dock plockat marknadsandelar under de senaste sex åren. Bäst har MAQS Law Firm och Foyen & Co lyckats. De har vuxit med i snitt 21 procent per år.

En av de byråer som gått bäst är Setterwalls.

– Vi har haft en otroligt schysst tillväxt de senaste sex sju åren, förmodligen den bästa i hela advokatbranschen. 2007 blir inget undantag. Vi lär öka omsättningen med minst 15 procent, säger Richard Åkerman på Setterwalls.

Har ni något långsiktigt mål, till exempel tillväxtmässigt eller antal jurister?

– Vi satte upp en femårsplan som innebar att vi i slutet av 2008 skulle kunna se tillbaka på fem år av tillväxt på 15 procent per år. Syftet med målsättningen var att vi ville nå sådan storlek att vi skulle kunna hantera även riktigt stora transaktioner, samtidigt som vi skulle ha specialistkompetens inom alla de affärsjuridiska discipliner som vi vill vara verksamma inom.

Byråer som växer exceptionellt snabbt riskerar att delägare inte känner sig delaktiga i olika beslut. Vid sådana tillfällen kan ett antal partner lämna sin arbetsgivare för att starta eget. Magnusson är en sådan ”utbrytarbyrå” som

bildades i slutet av 2004 när fem delägare lämnade MAQS.

Bolaget toppar årets lista över snabbväxare, med en tillväxt på 42 procent, och klättrar från en 30:e till 20:e plats.

– Vi har ingen målsättning att växa för växandets skull, säger Manager Parter Dan Person på Magnusson.

Byrån kommer troligen att växa mycket i år också. Dan Person berättar att man planerar att rekrytera sju åtta jurister den närmaste tiden till de olika kontor runt Östersjön.

– Dessutom har vi precis rekryterat två advokater och tre biträdande jurister från Norrmalmstorgs advokatbyrå.

Två byråer som också växer snabbt just nu är Ashurst och Roschier. De har det gemensamt att de är internationella byråer som valt att satsa på den svenska marknaden. De har dock olika strategier. Ashurst köpte upp en konkurrent, AJB Bergh. Roschier har öppnat egna kontor. Från och med 1 januari i år är AJB Bergh införlivat i Ashurst. I jämförelse med 2006 ligger Ashurst bättre till tillväxtmässigt, firman har redan under första halvåret uppnått 73 procent av intäkterna i fjol. Bolaget finns i och med Stockholmskontoret i 12 länder och omsatte totalt 3,7 miljarder kronor under 2006/2007.

Jonas Bergh, som startade AJB Bergh under 2000, menar att Ashurst kommer ta marknadsandelar på den svenska marknaden.

– Vi har gått från en till 30 personer under AJB Bergh-tiden och har på åtta månader vuxit med ytterligare 10 personer. Det viktigaste efter fusionen är att all personal och kunder har stannat och är nöjda, säger Jonas Bergh på Ashurst.

Något långsiktigt tillväxtmål uttryckt i kronor har inte byrån.

– Men det vore otroligt kul att vara ett av fem alternativ för alla större affärer. Vi har haft en tillväxt runt 30 procent de senaste åren och jag tror att det fortsätter även nästa år. Vi kommer att hamna på runt 60 miljoner för 2007, spår Jonas Bergh.

Roschier öppnade sitt Stockholmskontor i oktober 2005. Under de senaste åren har verksamheten vuxit så mycket att man nu i september flyttar från Hamngatan till nya lokaler på Blasieholmen. Förra årets intäkter slutade på 57 miljoner kronor.

Det florerar olika fusionsrykten om att ett antal ”mellanbyråer” funderar på att gå samman. Motivet till en sammanslagning är främst storleksmässigt. Det behövs en kritisk massa för att kunna konkurrera med de största byråerna. Det finns dock flera problem med att ta upp kampen med de allra största byråerna. Ett är att en större byrå skapar fler jävsituationer. Ett annat är att en tilltänkt sammanslagning kan skapa missnöje bland delägare. De får nämligen mindre att säga till om och avhopp skrämmer. En tredje invändning är att det kan vara svårt att få ihop olika företagskulturer. Ryktena kommer säkert att fortsätta.

– Jag tror att vi kommer få se fler sammangåenden mellan advokatbyråer i mellanskiktet. Har man ingen egen nisch måste man synas genom sin storlek. Vi har dock inga planer på att fusioneras, utan vi får se hur långt vi kan komma inom vår nisch, Baltic Sea-området, säger Dan Person på Magnusson.

– Det ligger i partnerledda organisationers natur att omstrukturera sig med jämna mellanrum. Det finns nog också ytterligare en och annan engelsk byrå som tycker att svenska marknaden är värd att etablera sig på, säger Rickard Åkerman på Setterwalls.

Stefan Brocker på Mannheimer Swartling menar att många nationella byråer får svårt att hävda sig i framtiden om de inte blir mer globaliserade byråer.

– Jag tror att vi kommer att få se en ökad konsolidering i branschen. Om intresset för Norden håller i sig kommer vi nog få se fler engelska/amerikanska byråer som etablerar sig i Sverige.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.